Zove se carski, ali je pun mana – zašto ovakav porođaj nije preporučljiv?

Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi u svakoj zemlji najviše 15 odsto porođaja trebalo da se obavi carskim rezom, ovaj procenat se redovno premašuje pa se u nekim zemljama skoro polovina žena porađa na ovaj način.

 Foto: Shutterstock

Razlozi su brojni a među najvažnijima je svakako želja žena da izbegnu porođajni bol, mada se sve češće mogu čuti i skoro bizarni razlozi i objašnjenja kao što je želja majki da im dete bude željeni znak u horoskopu ili što se ovo smatra porođajem elite dok je prirodni porođaj za obične žene.

Međutim, lekari ukazuju da je prirodni porođaj najbolji i za majku i za bebu te da bi porođaj carskim rezom trebalo raditi samo kada postoje medicinski razlozi za to. A što se bolova tiče, navode da ni porođaj carskim rezom nikako nije lišen bolova, jer kada anestezija prestane da deluje, rana boli kao i posle svake druge operacije.

Postoji još nekoliko loših strana carskog reza, a to su pre svega rizici od komplikacija, kao što su krvarenje, visoka temperatura, infekcije reza i trbušne šupljine, tromboza, embolija.

Foto: Pixabay

Mana carskog reza je i to što su majka i beba satima nakon porođaja odvojene a anestezija nekada može da dovede do problema u laktaciji odnosno zastoja u nadolaženju mleka. Druge majke pak, koje mleka imaju, nekada zbog bolova ne mogu da doje bebu.

Foto: Shutterstock

Nakon porođaja carskim rezom žene ostaju duže u porodilištu od onih koje su se porodile prirodnim putem i duže se oporavljaju od porođaja. Nije zanemarljivo ni to što su bebe rođene carskim rezom, za razliku od onih rođenih prirodnim putem, lišene kontakta sa zaštitnom bakterijom, koja ojačava njihov imunološki sistem i kasnije ih štiti od infekcija i astme.

Neka istraživanja pak pokazuju da porođaj carskim rezom povećava i šanse da beba oboli od različitih vrsta dijabetesa ili da bude gojazna.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ddl.rs

Možda te interesuje

Šta se događa u telu ako ujutro ne popijete svoju šoljicu kafe?

Jutarnja kafa je konstanta za mnoge, pouzdana kao i izlazak sunca ili plima. Propustite to, …