DRUŠTVO

Zbog ženidbe – pod stečaj

Na današnji dan pre 110 godina, list Mali Žurnal raskrinkava spletku koju su skovali Palanački trgovci sa ciljem da upropaste mladog, perpsektivnog kolegu u usponu.

Kako javlja tadašnji dopisnik Malog Žurnala, Živojin Radivojević je postao trn u oku osvoje konkurencije jer je svojom sposobnošću za tri godine razgranao svoju trogovinu do te mere “da je svakom radnom i poštenom čoveku služio za primer”.

Posao mu je toliko dobro išao da je u radnji već radilo oko 9 momaka a pretpostavlja se da mu je godišnji obrt bio oko 200.000 tadašnjih dinara.

Radivojeviću je bilo vreme za ženidbu i kao perspektivni mladi čovek isprosio je ćerku Živka Jovanovića, bivšeg narodnog poslanika iz Orašja, koja je u miraz donosila značajnu sumu novca.

“Za njegove dušmane ovo je bilo ubistvo, jer se verovalo, da će pojačanjem kapitala sa ovim 40.000 dinara, Živan još više razgranati posao i time ostale još brže i lakše urnisati.”

Konkurencija je odlučila da se njegov uspon mora zaustaviti a brak sprečiti. Odabrana su trojica trogovaca da se upute u Beograd na izvršenje ovog zadatka.

Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

“Oni su odmah zašli od radnje do radnje poznatih beogradskih grosista i na vešt način ove uveravali, kako je Živojin nameran da po ženidbi prenese radnju na svoju ženu.” Time su želeli da ih uvere kako su njihova buduća “primanja od Živana u opasnosti”.

Većina njegovih saradnika nije poverovala ali jedan od onih koji jesu bio je Avram Koen koji je već sutradan uputio svog agenta u Palanku da naplati celu dugovanu sumu. Pošto Radivojević nije imao celu sumu da plati u gotovom, pristupilo se popisu robe. I tako je započet banrkot mladog trgovca.

Međutim, tu njegovim mukama nije bio kraj. Palankom se pronela priča da vereničini ujaci pregovaraju sa nekim Miloševićem iz V. Plane da je ukradu i “dovedu kod Miloševićeve kuće, za sina ovoga, a da im on dade 5000 dinara.”

Srećom po njega, verenica nije odustala od planiranog braka. “Ona je izjavila da se ne udaje za dućan, već za Živana”. Na njemu je samo ostalo da ne odustaje i povrati poljuljani ugled.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: danas.rs

Back to top button