VESTI

Završen sastanak predsednika Vučića i Srba sa KiM

Uz prisustvo medija danas posle podne održan je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji u Raški.

Vučić je rekao da je spreman da sasluša Srbe, i da će na kraju odgovoriti na sve što imaju da kažu.

Istakao je da želi da pokuša da postignu dogovor šta nam je u narednom periodu činiti.

Upitao je rukovodstvo Srpske liste, koje je tražilo prisustvo medija, da li su svi mediji prisutni.

“Saslušaću vas koliko bude potrebno, odgovoriću na sve”, kazao je Vučić.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

“Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Rakić, i na te reči dobio aplauz prisutnih Srba.

Rakić je dodao i da nikako ne može da razume da neko puca na goloruki narod.

“Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti”, rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.

Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

“Mi nemamo čime. Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je predsednik vidno potresen slušao svedočenja Srba.

Srbi sa KiM preneli su predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice.

“Ja i Srpska lista bićemo sa narodom, borićemo se do kraja”, poručio je Rakić.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raški prisustvovali su ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Vučić Lajčaku: Zauzdajte ih, inače ćemo mi

„Oni su mi rekli „radimo na tome“ i onda su ih naterali da se povuku. Međutim morate da imate u vidu, prema našim obaveštajnim podacima, za ono što su danas izvodili imali su podršku makar jedne države, a to nije jedna zemlja današnje EU“, kazao je on.

Vučić je rekao da to ne znači da ih iz EU ne bi podržali i podsetio da je slično izvođeno i pod Hašimom Tačijem, sa istom pričom da idu da se bore na sever protiv krijumčara, kriminalaca.

Kazao je da razume gnev našeg naroda na KiM.

Pred odgovaranje na zahteve i pitanja Srba Vučić ih je zamolio da ga ne prekidaju i potom kazao da neće previše o prošlosti.

„Neću ni koliko nas je bilo 1961., kako smo za 20 godina pali sa 27 na 20 odsto i koliko nas je danas na KiM, neću da idem ni kroz loša rešenja koja samo imali 1999., ćutanje na pogrom nad našim narodom 2004., ni 2008.kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost i bila priznata odmah od 80 država. Neću da podsećam ni da smo sami tražili da se iz UN sve preseli u EU. Ni na sramno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ni to šta ste radili 2012.godine i bili zbog toga proganjanji od sopstvene države. Završio sam sa tim“, rekao je on.

Vučić je kazao da zna šta misli običan narod.

Liderima Srpske liste je poručio da nije tražio od njih da budu uz njega, ili zajedno, zato što im se nešto sviđa.

„U našem poslu kada se radi o KiM ne postoji nijedna lepa stvar koja može da nam se sviđa“, dodao je on.

Ukazao je da srpski narod sigurno zna da se država bori da sačuva luču srpske države, a da ne ugrozi celu Srbiju.

Podsetio je da su gotovo svi ministri, izuzev Aleksandra Vulina i Marka Đurića bili za prihvatanje da KiM uđe u UN, da je to bila najteža noć u Briselu i da je on odbio tu tačku, i samo zbog toga KiM nije u UN.

Takođe je kazao da druga tačka, koju nije prihvatio, jeste da na severu odnos policajaca bude 66 odsto Albanaca, ostatak Srbi, pa zbog toga danas ima 89 ili 90 odsto srpskih policajaca.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button