VESTI

Vučić stigao na samit lidera Zapadnog Balkana, a potom u radnoj poseti sedištu NATO-a u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kongresni centar na Brdu kod Kranja gde će se danas održati samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni.

Predsednika Vučića dočekali su domaćin slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

OA_show(4);

Nakon dolaska učesnika počeće plenarna sednica samita, nakon koje će kako je planirano biti objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija.

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka koji bi danas trebalo da budu usvojeni, a moguće i deklaracija o nepromenjiosti granica na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, u tim zaključcima se navodi da se svi učesnici protive promeni granica, a kako je naveo predsednik Srbije, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada “pakao za njih”.

“Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija”, rekao je Vučić u petak.

Dolazak lidera Zapadnog Balkana na samit

Na sastanak u okviru procesa Brdo – Brioni, na Brdu kod Kranja, stigli su lideri zemalja Zapadnog Balkana, a prvi je u kongresni centar stigao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je sa domaćinom slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom dočekao delegacije drugih zemalja regiona.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani prvi put učestvuje na samitu ovog tipa, a prema ranije napravljenom rasporedu, delegacija samoproglašenog nezavisnog Kosova predvođena Osmani stigla je prva.

Nakon Osmanijeve došli su predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, a zatim i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je pre predsednika Albanije Ilira Mete, dok je nakon njega stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na plenarnom sastanku povodom obeležavanja 10. godišnjice pokretanja Inicijative Brdo – Brioni lideri zemalja će ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU.

Takođe, prema najavama, lideri će u neformalnoj atmosferi razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima, a očekuje se i usvajanje zajedničkih zaključaka, možda i deklaracije o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, a što je ranije najavio slovenački predsednik.

Na samitu će biti reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Samit Brdo – Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na 10. godišnjicu inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije virusa korona.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Za ovu godinu bilo je najavljeno i prisustvo francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali on neće doći, jer je, kako je obavestio slovenačkog predsednika, sprečen da prisustvuje današnjim sastancima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button