VESTI

Vučić Srbima sa KiM: Mi smo uz vas – budite trezveni, hoće da nas uvuku u sukobe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo.

“Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški.

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

“Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan – u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi”, rekao”, rekao je Vučić.

On je Srbima rekao da razume njihov gnev, jer su dočekali da “napadnu Plazma keks i limenke koka-kole i fante”, dugim cevima.

Dodao je da je dobro razumeo situaciju, da vidi kakvo je raspoloženje među građanima, i da je svestan da ga, šta god da ih zamoli, neće poslušali, ali da je došao da razgovara sa njima.

Vučić je rekao da se plaši da u Prištini imamo nekog potpuno iracionalnog, a da u međunarodnoj zajednici ima zlonamernih koji iskreno žele sukobe na ovom prostoru, jer ne žele da im se Srbija brže približava i razvija.

“Zato hoće da nas uvuku u sukobe”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da bi voleo da sačuvamo mir, jer je to od presudnog značaja.

“Ali, mi nemamo izbora. Ja sam 20 puta razmislio pre nego što sam prvi put 4. avgusta 2016.ili 2017.godine rekao, imajući u vidu situaciju na KiM i u region, da Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak, pogrome. Nisam rekao jedan metak, rekao sam da nećemo dozvoliti pogrom I ubijanje i zato sam i došao ovde”, rekao je Vučić.

On je rekao Srbima da ne može da ih poziva da ulaze u sukobe sa bilo kim, da je razumeo njihovu odluku, iako bi voleo da su još malo razmisli i donosili je racionalnije.

“Vidim da je to vaš dogovor, uz vaše emocije. Samo ne mislim da je to u ovom trenutku najpametniji izbor. Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija će biti uz vas. Ovo nije pro forme, oni koji me poznaju, odlično znaju šta to znači”, poručio je predsednik Vučić.

On je ponovio da je pred Srbijom težak period, te da će uslediti i snažni pritisci na Republiku Srpsku.

“Tražiće nestanak RS pre proleća i sve će to da pada na pleća Srbije, kako god okrenete. A, na svemu će da rade najmoćije zemlje sveta”, rekao je Vučić.

Srbi Vučiću: Da li stojite iza nas, ako ne samo da se branimo

Predstavnici Srba sa severa Kosova tražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im kaže da li država Srbija stoji iza njih, navodeći da ne mogu više da trpe teror Prištine i Albanaca, a ako Srbija nije iza njih da će sami da se brane.

Predstavnici Srba iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih mesta preneli su da ne mogu više da trpe teror Prištine i ponašanje Albanaca, skrenuli pažnju da su došli da hapse takozvane švercere sa dugim cevima i bojevom municijom i zapitali se šta je sledeće.

“To što rade šiptarski teroristi, terorišu narod, došli su da hapse tzv švercere, ali to se ne radi sa bojevom municijom. ako hoćete da nas zaštitite molim vas za to, ako ne sami ćemo, saterani smo do kraja”, rekao je jedan od predstavnika Srba Vučiću, koji je ujedno i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Oni su preneli Vučiću, predstavnicima vojske Srbije, ministrima vojske i policije Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću, da žele da nastave da žive na KIM, ali da će, ukoliko Srbija ne stoji iza njih sami da se odbrane “kako mogu i umeju”.

“Da li našu decu i nas treba da branimo sami ili ćete vi stati iza nas. Oni svakodnevno pokušavaju da izazovu problem, ne možemo ovo više da trpimo. Želimo da istrajemo ovde zajedno, ove pritiske ne možemo da izdržimo. Nisam spreman da vodim goloruk narod na šiptarske cevi. Možete li da nam pomognete jer na ovaj način nama nema života”, rekao je jedan od Srba sa severa KIM.

“Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999.” – pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS.

“Da li će e država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli”rekla je ona.

Jedan od predstavnika Srba rekao je da je današnji incident “prelio čašu” i da je to ličilo na rat.

“Pucalo se na goloruke momke. Moram da pohvalim što je u celoj ovoj situaciji bilo i mladih i starih i muškaraca i žena, bili smo kao jedan. Bio sam protiv ulaska u institucije, osam godina tamo tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati”, rekao je on.

On je dodao da postoje dva načina da se situacija reši – demokratski kroz institucije koje su, kako je rekao, diskriminatorske prema Srbima, ili kroz građansku neposlušnost i izlazak svih predstavnika Srba iz institucija.

U više obraćanja Vučiću Srbi su apostrofirali njegovu funkciju vrhovnog komandanta Vojske Srbije.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button