VESTI

Vučić: Srbija neće dozvoliti da se ponovi pogrom

Srbija više nije slaba, niti zemlja gubitnika, zemlja je koja ne preti, ali ne zaboravlja, spremna na razgovore, ali ne i na poniženje, hoće saradnju i kompromis, ali ne i konačna rešenja u kojima nema ni Srbije ni njenog naroda, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije – jasnog, ozbiljnog i odgovornog, naglasio je Vučić u obraćanju.

“Za nas ostaje prost i jedini mogući zaključak, Kosovo nije naše breme već naš krst, a sa krsta se mnogo bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće”, naveo je predsednik.

Vučić je istakao da se masovni zločin počinjen 17.marta, pre tačno 17 godina ne sme nikada zaboraviti i dodao da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda.

“Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio”, poručio je Vučić na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu.

Za masovni zločin, za pogrom, pitanje “zašto” je nepotrebno i ne postoji, jer nema nijednog “zato”, podvukao je on.

Rekao je da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda, za kažnjavanje zbog imena, vere ili nacije.

“Nema nijednog ‘zato’ koje može da opravda nečiju nameru da neki narod zgromi i uništi, što su sve značenja ruske reči pogrom, kako sa jasnim razlogom nazivamo ono što se dogodilo našem narodu, i srpskoj kulturnoj i verskoj bastini na današnji dan pre 17 godina”, istakao je on.

Vučić je kazao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer je on, ne samo čin, već namera, politika, predumišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

Nemamo prava da to prećutimo, poručio je predsednik Srbije.

“Organizovano je nasilje pred očima međunarodne zajednice. Tog dana ubijeno je više Srba, skoro hiljadu povređeno, više od 4.000 proterano, 930 kuća i domova spaljeno, 35 crkava i manastira oskrnavljeno, devastirano”, podsetio je on.

Više od 60.000 Albanaca, kaže, u tome je učestvovalo, 60.000 organizovanih, vrlo svesno upućenih u Prištinu, Čaglavicu, Đakovicu, Vitinu, Laplje Selo, Svinjare, Podujevo,…odlučni da reše srpsko pitanje time što će Srbe proterati.

Posle 17. marta Srba više nije tebalo da bude na KiM niti da se vrate, ukazao je Vučić.

Istakao je da pričati danas nešto drugo, a ne nazvati stvari pravim imenom, praviti se naivan i ne pamtiti sve, da bi to bio isto zločin na koji nismo spremni.

“Kao što nismo spemni da zaboravimo zločin koji su i pripadnci našeg naroda počinili, ni one koje je možda mogla da spreči, a nije, naša pogrešna politika, nismo i nikada više nećemo biti spremni da zaboravimo sve ono što se dešavalo nama i našem narodu koji je bio kriv samo zbog srpskog imena i prezimena. Ništa manje nismo spremni da zaboravimo i da

Srbija 2004. nije imala ni snage ni mudrosti ne samo da spreči pogrom svog naroda na KiM nego i da pruži bilo kakav smisleni odgovor”, naveo je Vučić.

Ističe da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici i nemi za sopstvene žrtve.

On navodi i da mi nikoga ne proterujemo, ali i da nećemo dozvoliti da Srbe proteruju, onako kako su ih proterivali na kraju 20. i početku 21. veka.

“Mi ne vodimo nikakvu ekspanzionističku politiku, to nije nikakav san o nekakvom srpskom svetu, nema to veze sa srpskom hegemonijom, niti mi želimo da upravljamo osim svojom državom i nemamo aspiracije prema teritorijama i ne ugrožavamo i ne pretimo, jedino tražimo da nam dopuste da izvršimo svoju obavezu da pamtimo i da ne dozvolimo da se zločini ponove”, ukazao je.

Vučić dodaje da isto tako imao i obavezu da svoju zemlju učinimo uspešnijom i razvijenijom i da budemo pobednici bez krvi i rata.

Najboji u ekonomiji, zdrastvu, sportu i svemu ostalom što čini razvoj i napredak, dodao je on.

“Želimo isto i drugima da se bave sobom i budu uspešni, jer smo svesni da je zločin alatka gubitnika, a pobednicima to nije potrebno, oni pamte, ali opraštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u istom začaranm krugu. Mi Srbi to više nećemo da budemo, hoćemo budućnost, u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Znamo šta se dešavalo i to nazivamo pravim imenom”.

Srbija je danas, kako kaže, Srbja razuma i koja ne gubi.

Svoj glas u odbrani naseg naroda rekli su i nobelovci, dodao je on i podsetio da je Peter Handke na Vaskrs 2006. bio je u kući Kostića u Metohiji kojima su Albanci ubili 14 članova porodice, kao i da je bio u Zočištu kod porodice kojoj su komšije Albanci ubili šest muških glava.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button