VESTI

Vučić i predstavnici Srpske liste o situaciji na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedništvom Srpske liste i kandidatima za gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, sa kojima je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji(KiM), ekonomskom položaju našeg naroda.

Teme razgovora bile su i kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištinskih vlasti, posebno kroz prizmu presude Ivanu Todosijeviću, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Čelnici Srpske liste izrazili su zadovoljstvo i istakli značaj što se današnji sastanak održava baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Kako se navodi, oni su informisali predsednika o svim problemima u sprovođenju, ali i kršenju sporazuma koji se tiču pitanja energetike i pravosuđa i izrazili zabrinutost zbog najave Prištine o oduzimanju registarskih oznaka, kao i pretnji uvođenjem reciprociteta prema srpskom narodu.

Tokom sastanka istaknuto je da bi takvi koraci protiv Srba vratili političko-bezbednosnu situaciju na KiM deset godina unazad.

Predsedništvo Srpske liste i kandidati za gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji zamolili su predsednika Vučića za dodatnu finansijsku podršku srpskom narodu na prostoru KiM, kao i za nastavak projekata važnih za razvoj srpskih sredina.

Dodaje se da je Vučić obećao da će razmotriti mogućnosti za dodatnu finansijsku pomoć našem narodu i da će, povodom toga, u narednim danima održati još jedan sastanak sa političkim i institucionalnim predstavnicima srpskog naroda sa KiM.

Takođe, predsednik je pružio punu podršku Srpskoj listi i kandidatima za gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i istakao da samo Srpska lista okuplja autentične predstavnike našeg naroda na KiM.

Rakić: Srpska lista dobila punu podršku od Vučića

Kandidati za gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima i Srpska lista su dobili punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je danas predsednik te liste Goran Rakić.

Rakić je posle sastanka u Predsedništvu preneo novinarima da je bilo reči o bezbednosnoj, ali i ekonomskoj situaciji na KiM.

Kaže da je bilo reči i o dijalogu i pronalaženju kompromisnog rešenja za KiM na kojem predsednik Vučić radi.

“Dobili smo čvrste garancije i uveravanja od predsednika Srbije da će nastaviti da se bori za naš narod i za dijalog. Kada dijaloga nema, onda ima problema, napada na srpsku imovinu, crkvu, Srbe”, rekao je Rakić.

On je naveo da je od predsednika zatražena dodatna materijalna pomoć i izrazio nadu se da će u narednih 10 dana imati još jedan sastanak sa Vučićem tim povodom.

Simić: Vučićeva podrška značajna za opstanak naroda

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je  da je podrška predsednika Aleksandra Vučića kandidatima za gradonačelnike Srpske liste izuzetno značajna, u smislu opstanka i borbe za srpski narod na prostoru KiM.

“Sve to govori o ugroženosti prava Srba na prostoru KiM. Ukoliko dođe do toga srpski narod će morati da ustane da zaštiti svoja prava, a onda se samim tim život i funkcionisanje kosovskih institucija vraća 10 godina unazad”, rekao je Simić.

Kako je rekao, preduzimanje ovih koraka kao što je oduzimanje registarskih oznaka bi značilo da kosovske insticuije i njihovi lideri ne žele Srbe na prostiru KiM.

“To je nedopustivo i u tom smisli je značajna podrška predsednika Vučića kandidatima za gradonačelnike”, zaključio je Simić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevitić poručio je nakon sastanka da je jedinstvo najjače oružje u borbi za opstanak.

“Mi smo danas Vučića informisali kako žive Srbi južno od Ibra, u posebno teškim uslovima, i nama je jedinstvo potrebno u svakom smislu. Izbori su značajni za svakog Srbina i ono što je nas ohrabrilo, što smo čuli od Vučića da vlada i on podržavaju kandidate Srpske liste koji održavaju to jedinstvo”, rekao je Jevtić.

Jevtić je rekao i da svi koji su se kandidovali, a nisu deo Srpske liste nemaju podršku Vučića i, kako je ocenio, šalju poruku da su protiv jedinstva.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button