srbija.gov.rs

Vlada usvojila nove mere koje će se primenjivati od utorka

Vlada Srbije propisala je nove mere za suzbijanje epidemije kovid-19 koje će biti na snazi od utorka, 24. novembra i oročene su na deset dana.

srbija.gov.rs

srbija.gov.rs

Prva mera je skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Obavezno je i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabranjena su sva javna okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Naložena je stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Gore navedene mere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije.

Vlada je još jednom apelovala na građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima i navela da sve usvojene mere imaju isključivo za cilj očuvanje života i zdravlja građana.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Možda te interesuje

ucionica

Produžena školska godina i pomeren završni ispit za nekoliko dana

Školska godina u osnovnim i srednjim školama biće produžena za nekoliko dana, predviđeno je izmenom …