VESTI

Usvojen zakon o ćirilici

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas jednoglasno Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je u 13. septembra predstavila predlog zakona i istakla da se on usvaja po hitnom postupku povodom novoustanovljenog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako se navodi u obrazloženju, sadržani su u potrebi da se ustanove dodatne mere čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i pospeši šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Njime je predviđeno da ćirilicu moraju da koriste svi koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Drugi skup mera je stimulativne prirode i on je prvenstveno usmeren na privatni sektor, a pre svega na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu.

Predviđena je mogućnost za poreske i druge administrativne olakšice privatnom sektoru, koje se mogu ustanoviti, u skladu sa posebnim zakonima, za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju odluče da koriste ćirilično pismo, što uključuje i njegovo korišćenje u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.

Vlada Srbije, po ovom zakonu, osniva Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti njegove upotrebe u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćirilice, a zadatak mu je i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja.

Za kršenje odredbi novog zakona predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara.

Suština amandmana je da obavezno ćiriličko pismo u slučaju srpskog jezika neće uticati na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina. 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je u raspravi da donošenje zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličkog pisma ne ugrožava nikoga ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

Istovetan zakon usvojiće i Skupština Republike Srpske, a dva zakona će biti, kako je rekla Gojković, ne samo važan korak napred u negovanju jezičke kulture, već i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Republike Srbije i Republike Srpske.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button