ODŽACI

U Tehničkoj školi Odžaci nisu zadovoljni planom upisa za narednu školsku godinu

Tehničkoj školi Odžaci ukinuti su trogodišnji smerovi za zavarivače i automehaničare. Prema konkursu koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, ta srednja škola će moći upisati 30 učenika na smeru za tehničara mehatronike i 30 učenika na smeru za industrijskog krojača, kao i po 15 kuvara i konobara.

Direktorica škole Snežana Lučar

Direktorica škole Snežana Lučar

Direktorica Snežana Lučar kaže da, iako ima interesovanja dece za poziv zavarivača i automehaničara, planom upisa za narednu školsku godinu nisu predviđeni ti smerovi.

– Nismo zadovoljni onim što nam je ministarstvo dodelilo i mislim da nije u redu što su nam ukinuli zavarivače i automehaničare, zato što svake godine imamo sastanak koji organizuje Školska uprava Sombor i na kome se razmatra plan upisa. Mi smo ove godine tražili da nam dozvole upis dva odeljenja mehatroničara, jer smatramo da imamo dece za dva odeljenja, međutim rečeno je da sve škole u okrugu ostanu na nivou upisa koji su imale prošle godine. Dakle, očekivali smo da ćemo dobiti isti broj odeljenja kao i prošle godine, da bi zatim na sajtu ministarstva saznali da smo izgubili zavarivače i automehaničare i smatramo da nije korektno što je to tako urađeno – kaže direktorica Lučar.

Zahtev škole da se ukinuti obrazovni profili ipak uvrste u ovogodišnji konkurs za sada je bez odgovora nadležnih prosvetnih institucija, kaže direktorica Lučar i ističe da je to što zavarivača i automehaničara nema u planu upisa veliki gubitak kako za Tehničku školu, tako i za opštinu Odžaci, jer se radi o deficitarnim zanimanjima.

– Žalili smo se Školskoj upravi, Pokrajini i Ministarstvu prosvete u Beograd, takođe i naša opština nije zadovoljna zbog toga i pokušava da iskoristi svoje mogućnosti da se ta odluka promeni. Mi smo trebali da imamo četiri odeljenja prvog razreda, a sada ćemo zapravo moći da upišemo tri odeljenja. Ne znam da li ćemo ove godine uspeti da vratimo odeljenje zavarivača i automehaničara uz podršku lokalne samouprave, ali sigurno da je to veliki gubitak za našu školu i za onu decu koja su planirala da se upišu na te smerove – ističe Snežana Lučar.

Kabinet za mehatroniku

Kabinet za mehatroniku

Tehnička škola Odžaci ima dugu tradiciju obrazovanja kadrova za potrebe privrede. Iako ove godine najverovatnije neće biti upisa zavarivača i automehaničara koji se u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi školuju već decenijama, postoje ostali smerovi koji učenicima pružaju mogućnosti za brzo zaposlenje, ali isto tako i dobru osnovu za nastavak školovanja.

Za kuvarima i konobarima uvek postoji tražnja, tehničar mehatronike je zanimanje budućnosti, dok industrijski krojači koji se školuju po principu dualnog obrazovanja radno iskustvo stiču već tokom srednje škole i sebi otvaraju put do mogućeg zaposlenja odmah po završetku školovanja.

– Mi toliko dobre profesore imamo, kako teorijskih predmeta tako i praktične nastave koji su u zanatima najvažniji. Sa toliko truda i ljubavi oni uče tu decu da su svi koji izađu iz naše škole spremni za samostalni rad ili da rade u bilo kojoj fabrici. Mislim da je industrijski krojač jako lep zanat i deca i roditelji treba da razmisle o tom tekstilnom smeru, jer posle njega deca mogu i da upišu višu tekstilnu školu ukoliko se pronađu u tome i žele dalje da se školuju – zaključuje Snežana Lučar, direktorica Tehničke škole Odžaci.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button