podela-pribora-predskolcima-bogojevo-inkluzija

U opštini Odžaci se realizuje projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja

U okviru projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” koji realizuje Predškolska ustanova “Poletarac” iz Odžaka zajedno sa partnerima iz lokalne zajednice, organizovana je podela torbica, šoljica i svezaka romskim predškolcima u Bogojevu.

podela-pribora-predskolcima-bogojevo-inkluzijaPodela pribora deci iz vrtića “Maslačak” u Bogojevu deo je aktivnosti predviđenih ovim projektom koji je kroz program grantova podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Lokalna samouprava takođe učestvuje u finansiranju projektnih aktivnosti i jedna je od partnerskih institucija. Podeli koja je održana u prostorijama Mesne zajednice Bogojevo prisustvovala je Dejana Salaj, zamenica predsednika opštine Odžaci.

– Lokalna samouprava podržala je projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Današnjom podelom pribora i torbi predškolskoj deci iz društveno osetljivih grupa želimo da doprinesemo njihovom učenju i razvoju i ujedno to je vid materijalne podrške i pomoći porodici. Svakako cilj jeste jednaka mogućnost za učenje i razvoj sve dece i ovu akciju nastavićemo da sprovodimo u budućnosti u skladu sa projektom – izjavila je Salaj.

Projekat ima za cilj da se predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvati što veći broj dece iz opštine Odžaci uzrasta od tri godine do polaska u školu, sa posebnim akcentom na decu iz društveno osetljivih grupa.

– Predškolska ustanova i lokalna samouprava na ovaj način kao partnerske institucije pružaju pomoć društveno osetljivim grupama, pre svega deci iz romskih porodica i deci kojima je dodatna podrška potrebna. Cilj jeste da se postigne jednaka mogućnost za razvoj i učenje kao i rad na socijalizaciji dece. Lokalna samouprava će nastaviti da podržava ovakve akcije kroz različite projekte – kaže Vesna Rajačić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u Opštinskoj upravi Odžaci.

Na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učestvovala je opština Odžaci, a nosilac projekta je Predškolska ustanova “Poletarac”. Partnerske institucije iz lokalne zajednice na ovom projektu su još Sportski savez opštine Odžaci, Dom zdravlja Odžaci i Crveni krst Odžaci, kao i Udruženje vaspitača Vojvodine koje pruža stručnu podršku vaspitačima.

Vrednost projekta je 6,5 miliona dinara, od čega je Ministarstvo dodelilo 5,5 miliona dinara, dok je ostatak sredstava potrebnih za realizaciju projektnih aktivnosti subvencija opštine Odžaci, odnosno partnera koji učestvuju u projektu.

podela-pribora-predskolci-bogojevoProjekat je umesto u martu zbog epidemiološke situacije započeo u julu i trebalo bi da traje do kraja decembra 2022. godine.

– Sam projekat podrazumeva niz aktivnosti koji će se realizovati u tom vremenskom periodu. Između ostalog, ova današnja podela torbica, svezaka i šoljica za čaj jeste jedna od aktivnosti, a u okviru projekta realizovan je i upis dece iz društveno osetljivih grupa, takođe pripremamo i različite zanimljive aktivnosti, kao što je Školica sporta koju realizuje Sportski savez opštine Odžaci, a Dom zdravlja nam je partner u smislu angažovanja logopeda kojem kroz projekat u okviru Doma zdravlja pripremamo prostoriju u kojoj će raditi. Takođe, uključiće se i lekar iz Doma zdravlja koji će pružati podršku ne samo deci, nego i porodicama tokom trajanja projekta, a Crveni krst će takođe kroz različite zanimljive radionice da se uključi u ovaj projekat i radiće ih zajedno sa decom – ispričala je Jelena Selak, direktorica Predškolske ustanove “Poletarac” Odžaci.

Prema njenim rečima, projektne aktivnosti će osim u Bogojevu, biti realizovane u još dva naseljena mesta opštine Odžaci – Deronjama i Bačkom Brestovcu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” uz pomoć zajma Svetske banke. Deo aktivnosti projekta se realizuju na nivou cele zemlje, kao što su obuke zaposlenih u predškolskim ustanovama i kampanja na nacionalnom nivou o značaju pohađanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dok se aktivnosti koje se odnose na određene komponente projekta i na grantove sprovode u izabranim lokalnim samoupravama.

Cilj projekta je unapređivanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete uzrasta do 6,5 godina, naročito za decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa.

Dobiti od projekta imaju deca predškolskog uzrasta i njihove porodice, predškolske ustanove, lokalne zajednice, kao i institucije državne uprave u čijoj nadležnosti je predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Možda te interesuje

Ilustracija Pixabay

Mere protiv korone koje su trenutno na snazi

Krizni štab za suzbijanje širenja koronavirusa zasedao je danas, dan nakon što je u Srbiji …