EKONOMIJA

Teslina vozila nebezbedna za državnu upravu i vojsku Kine?

Njujorški Vol Strit Žurnal (WSJ) piše danas da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, uvodi ograničenje na upotrebu Teslinih električnih vozila za državne i vojne službenike.

Sličnu informaciju je plasirala i agencija “Blumberg”, navodeći u svom izveštaju da su Teslini automobili zabranjeni u određenim oblastima.

Ova ograničenja stižu nakon što je država sprovela bezbednosni pregled vozila i, kako navode ovi američki mediji, navodno utvrdila da Teslini senzori u automobilima mogu da snime fotografije okruženja na lokacijama na kojima se vozila nalaze, prenosi CNBC.

tesla model 3 elektricni automobil jpg

Vol Strit Žurnal dodaje, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi Tesla tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primer, podaci o tome kada i gde se automobili koriste. Takođe, mogao bi da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Sjedinjenim Državama.

Iz Tesle nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom, a akcije kompanije na Njujorškoj berzi, rano jutros pre zvaničnog otvaranja trgovanja, pale za oko 1,1 odsto.

Kinesko tržište ima sve značajniju ulogu u Teslinim ukupnim isporukama i proizvodnji. Prihod kompanije od prodaje u Kini je više nego udvostručen na 6,66 milijardi dolara, što čini 21 odsto od ukupnih prihoda od 31,54 milijarde dolara.

To je značajan skok u odnosu na 2019. godinu, kada je Teslina prodaja u Kini dostigla 2,98 milijardi dolara, odnosno 12 procenata ukupnih prihoda od 24,58 milijardi dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button