ODŽACI

Sportski vremeplov (79): Spartakova nagrada karavukovačkoj školi

OOUR Osnovna škola “Bora Stanković” u Karavukovu dobila je 10. oktobra ove godine nagradu “Jovan Mikić-Spartak”. Ova nagrada dodeljuje se za uspešan rad na razvoju fizičke kulture. Svečanom uručenju nagrade koje je obavljeno u Novom Sadu prisustvovali su najveći funkcioneri Vojvodine.

(“Glas odžačke komune”, M. Mitrović, 22. oktobar 1975. godine)

sportski-vremeplov-79Do pre pet godina ova škola radila je u četiri adaptirane zgrade, pa su uslovi za realizaciju nastavno-vaspitnih sadržaja svih predmeta bili veoma otežani, a za nastavu fizičkog vaspitanja nisu postojali nikakvi uslovi. Angažovanjem stručnih organa škole i Mesne zajednice Karavukovo pristupilo se sveobuhvatnom rešavanju školskog prostora.

Za izgradnju moderne fiskulturne sale školske 1970/71. godine uloženo je 830.000 dinara. No na tome se nije stalo. 1974. godine u dvorištu fiskulturne sale izgrađen je teren za male sportove sa tribinama za čiju je izgradnju utrošeno 285.000 dinara. Danas sa sigurnošću možemo reći da Osnovna škola “Bora Stanković” ima pravi sportski centar i odlične uslove za razvoj fizičke kulture.

Pored ovoga veoma je bitno i usavršavanje stručnog kadra koje je ova škola omogućila svojim nastavnicima. Nastava se izvodi savremenim sredstvima i metodama. Svake godine u školi se organizuju međuodeljenska i razredna takmičenja u raznim sportskim disciplinama, javni sportski čas i kros-takmičenja čime se ostvaruje masovnost bavljenja fizičkom kulturom.

Zapaženi rezultati Školskog sportskog društva beleže se svake godine na opštinskim i zonskim takmičenjima u okviru SOŠV-e. Na Prvoj olimpijadi SOŠV-e 1970. godine u Novom Sadu Nogometna sekcija škole osvojila je treće mesto i bronzanu medalju.

U razgovoru sa Knezi Josipom, savetnikom za fizičko vaspitanje Prosvetno-pedagoškog zavoda iz Sombora, saznali smo da je konkurencija za dodelu nagrade “Jovan Mikić-Spartak” bila veoma velika i da je veoma pohvalno što je od 380 škola, koliko ih ima na teritoriji Pokrajine, baš ova seoska škola dobila visoku nagradu.

– Smatram da je ova nagrada došla u prave ruke, jer je u ovoj školi mnogo učinjeno na ostvarenju materijalne baze, primenjivanju savremenih metoda, pa se mnogo postiglo u kvalitetu, bogatstvu i raznovrsnosti aktivnosti – rekao nam je Knezi.

– Sve to, smatram, postignuto je zahvaljujući velikom entuzijazmu nastavnika fizičkog vaspitanja kao i čitavog kolektiva koji je bio naklonjen fizičkoj kulturi – rekao nam je na kraju Knezi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button