DRUŠTVO

Spasena dva orla belorepana pronađena u ataru kod Odžaka

Dva orla belorepana spasena su brzom zajedničkom intervencijom nadležnih u ataru kod Odžaka, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Lovočuvar Damir Ivanović iz Lovačkog udruženja „Mostonga“ primetio je 13. maja oko 20 sati, u ataru izmedju Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, te je to odmah prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili republičku i pokrajinsku inspekciju.

Okolnosti i položaj u kojem su nadjene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane i bilo je ključno da im se što pre pruži pomoć, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar ptice odneo do prve dostupne veterinarske ambulante „Šapica“ u Odžacima.

Tamo im je pružena prva pomoć i tu su ptice i dočekale jutro do dolaska tima za zbrinjavanje zaštićenih divljih životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u prihvatilištu Zoološkog vrta vrta Palić, gde će ostati na lečenju do oporavka, nakon čega će biti vraćeni u prirodu, piše u saopštenju.

Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: Nova.rs

Back to top button