VESTI

Skupština o popisu poljoprivrede 2023. i zajmu

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju rad raspravom o više zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023.godine.

Prema tom Predlogu zakona novo prikupljanje podataka o poljoprivredu sledi u drugoj polovini 2023. godine.

Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica, a neće biti obuhvaćena domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu kao i domaćinstva, privredna društva i preduzetnici koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Prikupljaće se podaci o gazdinstvu, lokaciji, zemljišnom fondu, kvalitetu i nameni zemljišta, površinama pod usevima, površinama voćnjaka i vinograda, navodnjavanju i upotrebi đubriva, broju stoke, broju ostalih životinja i košnica pčela, organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, poljoprivrednim objektima, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, radnoj snazi i drugim aktivnostima gazdinstva.

Popis će biti realizovan od juna do kraja decembra 2023. Prema predračunu Republičkog zavoda za statistiku, koštaće nešto više od 950 miliona dinara.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća, a reč je o zajmu u iznosu od 200 miliona evra od Evropske investicione banke.

Na dnevnom redu je i izbor člana REM-a, a skupština bira između Božidara Zečevića I Stanka Crnobrnje. Nakon rasprave očekuje se glasanje o svim tačkama dnevnog reda.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button