VESTI

Region: U Crnoj Gori smrtnost od korone povećana 70 odsto, situacija zabrinjavajuća

U Crnoj Gori je od posledica virusa korona u februaru preminulo 210 građana, od čega juče 12, što je u odnosu na januar povećanje 70 odsto, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori je od početka epidemije preminulo 1.015 inficiranih kovidom.

Da epidemija i pored strožih mera, zaključavanja osam gradova i zatvaranja ugostiteljskih objekata, uzima maha pokazuje sve veće opterećenje kapaciteta bolnica i rast broja inficiranih, prenosi RTCG.

U Kliničkom centru se, prema jučerašnjim podacima, leči rekordan broj -131 zaraženi pacijent, a u kovid bolnici u Baru 113. U te dve ustanove u kritičnom stanju se nalazi čak 100 obolelih.

Nove mere kojim se zaključavaju Podgorica, Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj i Plužine na snazi su od danas, dok od pre dve sedmice važe u Budvi i Tivtu. Na snazi je i zabrana rada ugostiteljskih objekata u tim gradovima.

Ministarka: Epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća

Zbog složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori od danas je “pod ključem” nekoliko gradova i opština, a ministarka zdravlja Jelena Borvinić Bojović kaže da je situacija zabrinjavajuća ali ne i alarmantna.

Međutim, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušović upozorava da samo striktno poštovanje mera ili potpuno zaključavanje može da pomogne uoči turističke sezone.

Borović Bojović je gostujući na TV Vijesti rekla da su u Crnoj Gori evidentirani novi sojevi, što je dovelo do većeg stepena zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou, i popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Laušević kaže da se u cilju pripreme predstojeće turističke sezone, mora posegnuti za jednom od dve mere – ili striktno poštovanje mera ili totalno zaključavanje države.

“Meni se čini da je bliža ova alternativa kompletno zaključavanje na određeno vreme, ali ono ne može više da da efekte kao u nekoj ranijoj fazi, a to znači dve tri nedelje. Da bismo dosegli ono vreme koje će nas učiniti konkurentnim na tržištu to mora biti mnogo drastičnije”, rekao je Laušević za TV Crna Gora.

Upozorava da su cifre neumitne što se tiče obolevanja i umiranja i zabrinjava ga što, kako je naveo, “počinjemo da budemo ravnodušni”.

Država je, kaže, suočena sa dve situacije.

“Jedna je porast broja obolelih i umrlih. Druga je, ako dođe do zatvaranja, potpuni ekonomski slom”, kaže Laušević i dodaje da treba napraviti odgovarajući balans.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button