deronje-pravoslavna-crkva

Praznik Aranđelovdan hramovna slava u Deronjama

Danas je Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, Svetog arhangela Mihaila. Praznik Aranđelovdan je hramovna slava u Deronjama.

deronje-pravoslavna-crkvaAnđeli su duhovna, bestelesna bića, izvršavaju Božji promisao, ima ih veoma mnogo i, prema hijerarhiji, podeljeni su u devet rangova ili činova.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Česta je slava u našem narodu. Po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana.

Iako u narodu postoji običaj da se za ovu slavu ne priprema žito, Crkva podseća da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihajlu.

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća.

Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, “živi svetac”. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put.

U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Možda te interesuje

ucionica

Produžena školska godina i pomeren završni ispit za nekoliko dana

Školska godina u osnovnim i srednjim školama biće produžena za nekoliko dana, predviđeno je izmenom …