VESTI

Popović: Osigurati bezbednost u Gračanici i pronaći odgovorne za incidente (VIDEO PALJENJA)

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović apelovao je danas na odgovorne institucije da pronađua odgovorne za poslednje incidente u Gračanici. On je povodom pokušaja paljenja srpske zastave kod spomenika Milošu Obiliću u Gračanici kazao da je narod uznemiren i apelovao na uzdržanost.

Nakon što je pre nekoliko dana postavljan bilobord sa simbolom OVK u Kišnici na samom ulazu u Gračanicu koji je dan kasnije zapaljen incidenti su nastavljeni napadom na porodicu Trajković.

Najnoviji incident dogodio se sinoć kada je grupa muškaraca pokušala da zapali srpsku zastavu istaknutu u Gračanici kod spomenika Milošu Obiliću.

Incidenti su izazvali veliku zabrinutost i uznemirenost među meštanima opštine Gračanica a predsednik ove lokalne samouprave i član predsedništva Srpske liste danas je sa mesta poslednjeg incidenta apelovao na mir a nadležne organe da odgovorne privedu pravdi.

„Odmah nakon što je postavljen bilbord u Kišnici upozoravali smo da to može da bude okidač za nemile događaje. Sinoć smo imali pokušaj paljenja zastave. Stupio smo u kontakt sa očevicima, nakon čega smo pozvali policiju koja je izvršila uviđaj. Očekujemo da se odgovorni pronađu. Da li su ovi slučajevi povezani, to ćemo videti. Očekujem od policije da nam saopšti dokle je stigla sa istragom, i da konačno saznamo da li smo bezbedni ili nismo“, kazao je Srđan Popović.

gracanica,paljenje,benzin

Predsednik opštine Gračanica izrazio je žaljenje i zabrinutost što niko i dalje nema sluha za ono što se dešava u Gračanici. On je od Međunarodne zajednice, policije, ambasada, Kfora zatražio da svojim kredibilitetom i autoritetom upozore sve koji pokušavaju da naruše mir i bezbednost na Kosovu da to ne smeju da rade, i da policija i Kfor moraju da povećaju svoje prisustvo.

„Naši meštani su veoma uplašeni, i u strahu su da se incidenti ne nastave. Mi ćemo uraditi sve da naše stanovništvo smirimo. Ostali smo na Kosovu, jer želimo da gradimo budućnost, ali ne budućnost koja će biti stalno minirana raznoraznim incidentima i provokacijama“, naglasio je Popović.

Predsednik je naglasio da je postoji video zapis koji svedoči detalje sinoćnjeg incidenta te da je on predat policiji.

Petković: Odlučno protiv ekstremnističkih provokacija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da su se ostvarile prognoze da će eskalirati ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije ukoliko ne budu preduzete odlučne preventivne mere.

“Ekstremisti su se sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice. Očekujemo da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da se na Prištinu izvrši pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama”, stoji u saopštenju Kancelarije.

Ukazano je takođe da je nedopustivo da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave zauzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika OVK.

Petković je apelovao na Srbe na Kosovu i Metohiji da u narednim danima budu obazrivi, ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

“Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru”, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button