ODŽACI

Pokaznom vežbom obeležen Svetski dan prve pomoći

Crveni krst Odžaci svake godine obeležava Svetski dan prve pomoći sa ciljem da skrene pažnju javnosti o značaju poznavanja prve pomoći za pojedinca i kompletnu društvenu zajednicu.

Svetski dan prve pomoći obeležava se svake druge subote u septembru, a ove godine je tim povodom danas organizovana pokazna vežba u OŠ “Branko Radičević” u Odžacima na kojoj su članovi podmlatka Crvenog krsta pokazali znanja i veštine spasavanja života i pružanja prve pomoći kod dece. Tehnički rukovodilac vežbe bila je Nevenka Stevanović, saradnica te organizacije i licencirani predavač prve pomoći.

– Deca su danas imala priliku da vide poligon nezgoda u školskom dvorištu, gde je prikazana jedna realna situacija koja može da se dogodi jer su deca sama po sebi vrlo aktivna, često nestašna, precene negde svoje mogućnosti ili vole da se naprave važni, ne samo deca već i ovi stariji tinejdžeri – kaže Nevenka Stevanović, predavač prve pomoći

Povrede su najčešći razlog ugroženosti zdravlja kod dece i mladih. Psihofizičke karakteristike dece i mladih čine ih posebno osetljivom kategorijom stanovništva. Povrede kod dece najčešće nastaju nepažnjom u igri, ali mogu nastati u saobraćaju, tokom boravka u školi, tokom sportskih i drugih aktivnosti.

– Na našoj vežbi jedan od markiranata je pokušao da se popne na zid, međutim to mu nije uspelo, proklizao je, pao dole, doživeo je otvoreni prelom podlaktice. Drugi je krenuo da mu pomogne, međutim zapeo je za pertlu koja se odvezala, sapleo se, pao i zadobio oguljotine na potkolenici. Jedno dete je videvši sve to dobilo napad histerije, pošto oni umeju da reaguju u takvim situacijama i desio se epi napad jer postoje deca koja imaju epilepsiju i ona znaju burno da odreaguju kad se dese burne stvari, tako da smo im pokazali kako se postupa u tim situacijama. Na kraju je bila pokazna vežba reanimacije, što je na svakom poligonu i takmičenju iz prve pomoći obavezno – navela je Nevenka Stevanović.

Najavljujući ovu aktivnost Crveni krst Odžaci je saopštio da godišnje više od 14 miliona ljudi širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacije Crvenog krsta. Prva pomoć je prepoznatljiv simbol Crvenog krsta i jedna od važnih oblasti delovanja te organizacije u celom svetu. Svetski dan prve pomoći ove godine u fokus stavlja decu i obeležen je pod sloganom: “Prva pomoć deci – prva pomoć za decu”.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button