VESTI

Peskov: Nijedan strani lider neće biti pozvan na Dan pobede; Rusija zadržava trupe na granici sa Ukrajinom

Nijedan strani gost neće biti pozvan na paradu 9. maja povodom obeležavanja 76. godišnjice od pobede u Velikom otadžbinskom ratu, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Na pitanje da li će stranim liderima biti upućen poziv na Paradu pobede, Peskov je odgovorio: “Ne. Ovo nije jubilarna godina. Neće biti pozvani strani gosti”.

Naglasio je da će “u svim ostalim aspektima postojati normalna procedura pozivanja gostiju na paradu, ali neke nijanse bi, pošto se događaj približi, mogle diktirati naše sanitarne vlasti”, prenosi ruska agencija Tass.

Rusija zadržava trupe na granici sa Ukrajinom

Rusija će zadržati svoje vojne snage u blizini državne granice sa Ukrajinom dokle god smatra potrebnim i da one ne predstavljaju pretnju za susede, izjavio je Peskov.

Ukrajina je u utorak zatražila od NATO-a da joj postavi put za pridruženje zapadnom vojnom savezu, što je odmah izazvalo protest Moskve, piše Rojters

Kako je rekao, ruske trupe će ostati u oblastima unutar zemlje gde je to neophodno i tamo će ostati sve dok rukovodstvo smatra celishodnim.

“Ruske oružane snage ostaju tamo na teritoriji Ruske Federacije, gde se to smatra potrebnim i celishodnim. I one će ostati tamo sve dok naša vojna komanda i vrhovni komandant to smatraju neophodnim”, rekao je Peskov, prenosi Tas s.

Portparol Kremlja odbio je da odgovori na pitanje da li bi se Ruske trupe vraćale u svoje stalne baze iz područja blizu granice sa Ukrajinom jer nije imao tačne podatke “s obzirom na planove raspoređivanja i preraspoređivanja trupa”.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button