VESTI

Patrijarh Porfirije u Beranama poručio: Crkvu ne možemo poistovećivati ni sa jednom državnom granicom

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićem, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedinstvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

“Kao što ne postoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio”, naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistovećivati ni sa jednom državnom granicom.

“Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država”, naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne interesuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog sveta koja može promeniti ustrojstvo crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

“Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim crkvama i pripada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi”, kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje molitvene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovde na ovim prostorima.

“Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom”, poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egoizam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet”.

“U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata… Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebe… Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voleti sebe”, poručio je patrijarh.

Joanikije:Patrijarh nam je doneo blagoslov, mir i pomirenje

“Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkopije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savešću, a onda kao pečat svega – jedni sa drugima”, naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, kazao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

“Neka vaš dolazak bude blagosloven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija”, poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpski pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

“Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u manastiru Đurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog”, rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Đurđevi stupovi i poručio da je “ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere”.

Rekao je i da je nakon perioda “komunističkog bezbožja”, patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije pre 20 godina.

“I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima”, naveo je mitropolit.

Sve spremno za ustoličenje Metodija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije stigli su Berane, gde je u manastiru Đurđevi stupovi održana doksologija, molitvena dobrodošlica prvom među jednakima.

Ovo je prva poseta patrijarha ovom manastiru i Beranama od kada je izabran na dužnost poglavara SPC i druga Crnoj Gori u periodu od petnaestak dana.

Ovo je prva poseta patrijarha ovom manastiru i Beranama od kada je izabran na dužnost poglavara SPC i druga Crnoj Gori u periodu od petnaestak dana.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button