VESTI

Pacijenti: Epidemija usporila dijagnostiku karcinoma pluća

Procene pokazuju da je u Srbiji tokom 2020. godine broj novodijagnostikovanih pacijenata od karcinoma pluća bio manji za 25 odsto nego 2019. godinu, a to znači da više od 1.000 ljudi nije dijagnostikovano zbog pandemije izazvane virusom korona, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka pluća “Punim plućima“.

To su podaci sa kojima dočekujemo ovogodišnji Svetski dan borbe protiv raka, koji se svake godine obeležava 4. februara pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja za kontrolu raka iz Ženeve.

Iz Udruženja navode da aktuelna epidemija kovid-19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, pa je sva pažnja prebačena na pacijente zaražene korona virusom, a da problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku.

Ističu da su osobe koje imaju neko maligno oboljenje u povećanom riziku od kovid-19 infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, od koga u Srbiji godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok svakodnevno 13 građana Srbije izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

“Klinika za pulmologiju KC Srbije je vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata. Ipak, zbog pandemije korona virusa smo u poslednjih godinu dana za četvrtinu manje dijagnostikovali karcinoma pluća nego prethodnih godina, što svakako nije dobro”, rekla je Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, navodi se u saopštenju.

Ona je navela da osim fokusa zdravstvenog sistema na lečenju korona virusa, manjem broju novodijagnostikovanih sigurno doprinosi i strah pacijenata da se ne zaraze.

Podseća da je krajem 2020. osnovano nacionalno savetovalište „Poziv Podrške“ za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica na toj Klinici, te da su tako postali dostupni ya sve pacijente.

Ohrabruje, kako je rekla, to što od polovine 2020.godine, oboleli od raka pluća dobijaju o trošku RFZO najsavremenije imuno i ciljane terapije, što uliva nadu da se sa rakom može živeti.

Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“, kaže da iako je glavni problem dostupnosti savremenih terapija rešen, sada je potrebno skratiti vreme od pojave simptoma karcinoma pluća do dobijanja savremenih lekova, koje je 2019. godine, prosečno, iznosilo 200 dana.

“Kada član porodice oboli od raka pluća, celoj porodici se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje…. Uz sve ove probleme, prava informacija kako sve ovo postići što lakše i brže, mnogo bi olakšala pacijentima”, navela je ona.

kovid, 19, korona, pluca, rendgen, egipat, 2

Poslednje dve godine ugledni časopis iz Londona “The Economist” je sprovodio veliku uporednu studiju o ishodima lečenja najčešćeg karcinoma – raka pluća u 27 država Evrope.

Srbija je pored Rusije jedina država van EU koja je obuhvaćena ovom studijom. U tom izveštaju, Srbija beleži napredak u nekoliko ključnih oblasti. Pored uvođenja savremenih terapija o trošku RFZO, pozitivni pomaci se odnose na novi program unapređenja kontrole raka koji je Vlada Srbije usvojila u julu prošle godine, gde je karcinom pluća prepoznat kao prioritet.

Napredak je ostvaren i u većem uključivanju pacijenata u proces donošenja odluka, gde predstavnik udruženja pacijenata za borbu protiv karcinoma pluća već aktivno učestuje u radu Komisije RFZO za odobranje inovativnih terapija.

Imajući u vidu sve navedeno, od posebnog značaja će biti da se u godini pred nama uloži dodatni napor da se uprkos COVID pandemiji, dostupnost zdravstvenih usluga za pacijente sa karcinomom pluća održi i poboljša, s obzirom na veliki pad broja novodijagnostikovanih pacijenata, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button