VESTI

Osamdeset godina od odvođenja nekoliko hiljada ljudi u mađarske logore

Nekoliko hiljada ljudi, porodica kolonista i solunskih dobrovoljaca internirano je pre tačno 80 godina u logore Barč i Šarvar u Mađarskoj. Taj datum je danas obeležen komemorativnim skupovima u Mišićevu i naselju Rata u Bajmoku.

Pre tačno 80 godina, 14.juna 1941.godine mađarska okupaciona vojska prinudno je internirala sve stanovnike Mišićeva, prvo u logor Barč, a zatim u logor Šarvar u Mađarskoj. Među njima je bio i Simo Rosić, koji danas ima 88 godina.

“Dođu mađarski žandari -„đere čak pici fekete” – crni mali. Ja kažem „tešek” – molim, to sam znao da kažem. „Hol vanak a partizanok” – da li ima partizana. Oni su hteli od mene da istraže, da ja kažem di su bili zakopani”, priseća se Rosić.

simo

Žiteljima Mišićeva i naselja Rata u Bajmoku, istog dana priključeni su i meštani Aleksa Šantića i Rastine. U Mađarske logore je tog dana internirano 3.500 ljudi, među njima i veliki broj dece.

“Internirani su zato što mađarska okupaciona vlast nije priznala da neko može da živi ovde, a da nije pre 1918-e bio državljanin ovog područja ili ondašnje države”, objašnjava Pero Šunjka, predsednik Podružnice potomaka Solunaca u Mišićevu.

fotka, 1

“Ovaj dan je posvećen tome da mi, koji nešto znamo o tome, da kažemo, da podsećamo one koji ne znaju i da večno gajimo uspomene na njih. Oni su to zaslužili”, dodaje Dragutin Lukić, unuk solunskog ratnog dobrovoljca.

Nevine žrtve nikada ne smeju biti zaboravljene, poručuju predstavnici Grada i Severnobačkog upravnog okruga.

fotka, 3

“Gradu Subotici je izuzetno stalo, u ovoj godini u kojoj obeležavamo osam decenija od početka Drugog svetskog rata na ovim našim prostorima, da sva stradanja naroda koja su se desila u tom period, obeležimo na adekvatan način”, ističe Sava Stambolić, šef Kabineta gradonačelnika Subotice.

“Drago mi je i srećan sam što je politika predsednika Republike Srbije i politika Vlade Republike Srbije da negujemo kulturu sećanja, da svake godine obeležavamo i da svake godine mislimo na te ljude koji su dali živote za naš narod”, kaže Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga.

Na inicijativu Udruženja potomaka i poštovalaca solunskih dobrovoljaca izgrađeno je i spomen obeležje na kome su imena 63 ljudi, koji su živote izgubili u logorima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button