EKONOMIJA

Oporavak cena nafte, porast izvoza Saudijske Arabije

Šestodnevni pad cena nafte, izazvan sumnjom trgovaca u oporavak tražnje zbog epidemije koronavirusa i novih zatvaranja u Evropi, zaustavljen je danas.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent je, nakon jučerašnjeg pada od 7,0 posto, jutros ojačala za 82 centa na 64,09 dolara po barelu, a američka WTI nafta je porasla za 88 centi na 60,88 dolara za barel, izveštava Rojters.

nafta, gorivo, 2

Pad cena u četvrtak zbrisao je dobitke ostvarene u pethodne četiri sedmice i to za samo jedan dan, napominje britanska agencija.

Prema proceni Goldman Saksa, pogoršani izgledi vezani za tražnju za naftom u Evropskoj uniji, kao i isporuke iz Irana, mogli bi da rezultiraju viškom ponude na tržištu od 0,75 miliona barela dnevno (bpd) u drugom tromesečju. U Goldmanu predviđaju da će alijansa OPEK+ reagovati kako bi neutralisala poremećaj.

Pojedini stručnjaci su takođe izrazili zabrinutost zbog pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije.

“Američko-ruske tenzije se zaoštravaju. SAD prete sankcijama Moskvi, a jedan od načina na koji bi Rusija mogla da se osveti je udar na američke proizvođače nafte iz škriljaca tako što će tržište preplaviti svojom naftom”, rekao je za MarketVoč Filip Strajbl, glavni tržišni strateg kompanije Blu Lajn Fjučers, prenosi Raša tudej.

Ruski medij dodaje, pozivajući se na međunarodno udruženje naftnih kompanija za razmenu podataka JODI sa sedištem u Rijadu, da su trenutne zalihe “crnog zlata” u svetu obilne, i da je saudijski izvoz sirove nafte u januaru porastao sedmi mesec zaredom, dostižući najviši nivo od aprila 2020.

Pošiljke Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, porasle su na 6,58 miliona barela dnevno u januaru, sa 6,49 miliona barela dnevno prethodnog meseca.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button