Online debata "Umetnost otpora pandemiji"

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje onlajn javnu debatu “Umetnost otpora pandemiji” o prevazilaženju posledica pandemije u oblasti kulture i umetnosti, 21, maja na svojoj fejsbuk stranici u okviru Unesko inicijative ResiliArt, najavili su danas iz Zavoda.

Nacionalna kontakt tačka za Konvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (Unesko 2005) partner je Zavoda u organizaciji ovog događaja povodom obeležavanja Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Unesko je 15. aprila 2020. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom ResiliArt, čiji je cilj da, u uslovima pandemije, uključivanjem umetnika, stručnjaka u kulturi i publike podigne svest o značaju kulture, učini vidljivim umetnike širom sveta i osigura da se njihovi glasovi čuju na nivou javnih politika, i da pomogne donosiocima odluka u razvoju novih mera i mehanizama doprinosa kulturi.

Unesko je pozvao sve zemlje članice da se priključe pokretu ResiliArt organizovanom u formi javnih debata u onlajn prostoru, na društvenim mrežama, u kojima učestvuju umetnici i stručnjaci u kulturi.

Debatom, koju će moderirati dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda, želimo da damo doprinos sagledavanju kulture u Srbiji i da tako svi zajedno budemo deo ove važne Unesko inicijative, navode.

U razgovoru će, ovim povodom, učestvovati eminentni umetnici i stručnjaci u oblasti kulture – Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu, Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i Nikola Božović, umetnik, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, član ULUS-a i Borislav Dugić, muzičar, član predsedništva UMUS-a.

Namera profesionalaca iz Zavoda je da ovom debatom pokažu koliko su nam kultura i umetnost značili u izolaciji tokom pandemije, u kojoj meri su muzika, filmovi, galerijski i muzejski, pozorišni programi u digitalnom obliku postali deo naše svakodnevice; koliko smo tokom prethodna dva meseca bili uživaoci kulturnih sadržaja, i da li nas je situacija podstakla da se i kreativno izrazimo i na taj način damo doprinos našem i svetskom kulturnom prostoru.

Debata takođe ima za cilj da stigne do odgovor eminentnih stručnjaka i umetnika na pitanja: koliko je kultura važna, prilagodljiva, da li je i koliko otporna na najveće izazove i koliko i mi, zahvaljujući njoj, postajemo otporni u našem odgovoru na teške okolnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

loading...

Možda te interesuje

Švajcarci glasaju o ukidanju sporazuma sa EU

Građani Švajcarske izlaze danas na referendum na kojem će se, između ostalog, izjasniti da li …