ZABAVA

Omiljeni u svakoj generaciji – Zanimljive činjenice o grupi ABBA

Čuvena švedska pop grupa ABBA objavila je nedavno dva nova singla i uskoro će izaći prvi album ove popularne grupe posle četiri decenije.

Čuvena švedska pop grupa ABBA objavila je nedavno dva nova singla i uskoro će izaći prvi album ove popularne grupe posle četiri decenije.

On će se zvati Abba Voyage i, ako je suditi po do sada objavljenim pesmama, nimalo neće zaostajati u kvalitetu za ranijim radovima poznatog švedskog pop kvarteta.

Dok čekamo 5. novembar, kada će se album naći u prodaji, nije loše da se prisetimo nekih zanimljivih detalja iz karijere grupe ABBA.

Preteča grupe ABBA nastala je na Kipru

Godine 1970, dva švedska para otišli su zajedno na letovanje na Kipar. Agneta Feltskog bila je u vezi sa Bjornom Ulveusom, a Ani-Frid Lingštad sa Benijem Andersonom. Svi su imali talenat za muziku, a neki su već ostvarili uspešnu karijeru u Švedskoj.

Budući članovi grupe ABBA su na ovom letovanju prvi put zajedno pevali, i to na plaži! Kasnije su održali i svoj prvi nastup za vojnike Ujedinjenih nacija, koji su u to vreme bili stacionirani na Kipru.

Grupa je imala nekoliko imena pre nego što je postala ABBA

Njihovo prvo ime glasilo je „Festfolket“, što se može prevesti kao „ljudi koji vole žurke“ ili slobodnije „parti ljudi“. Na njihovom prvom singlu People Need Love iz 1972. piše da pesmu izvode Bjorn i Beni, Agneta i Ani-Frid.

Menadžer grupe im je predložio da pronađu neki kraći naziv, zbog čega su članovi razmatrali da li da se zovu Alibaba, Baba ili Fabb. Izbor je, na kraju, ipak pao na ABBA, što je akronim njihovih imena.

Pravi razlog ekstravagantnog modnog izbora grupe će vas iznenaditi

ABBA je poznata po svojim vanvremenskim hitovima, ali i neobičnim i najčešće jednodelnim kostimima jarkih boja, koje su nosili na nastupima. Mnogo godina od raspada grupe, Bjorn Ulveus je izjavio da je pravi razlog što smo grupu ABBA gledali u takvoj odeći švedski poreski sistem.

Naime, zakoni ove zemlje tretirali su njihove ekstravagantne autfite kao odeću koja se koristi isključivo u poslovne svrhe, zbog čega je ona bila oporezovana po nižim stopama.

Jedna njihova pesma proglašena je za najboljeg pobednika Evrovizije u istoriji

ABBA je sa pesmom Waterloo 1974. godine trijumfovala na Evroviziji. Maja 2020, glasanjem je potvrđeno ono što smo svi već znali, a to je da je ova pesma najbolji pobednik u istoriji ovog popularnog evropskog muzičkog takmičenja.

Velika Britanija doduše nije mislila tako, jer je Waterloo dobio tačno 0 glasova od ove ostrvske zemlje na Evroviziji. Mnogi su tada pretpostavljali da se iza ovog kontroverznog poteza krije strah Britanaca da bi švedska grupa mogla da ugrozi njihovog predstavnika, Oliviju Njutn-Džon, što se na kraju i dogodilo.

ABBA je u nekim zemljama ostvarila zaista astronomski uspeh

U Australiji, na primer, njihov TV specijal iz 1976. imao je više gledalaca nego prenos spuštanja na Mesec. Čak 3,5 miliona Britanaca bilo je zainteresovano da kupi karte za njihov koncert u Rojal Albert Holu 1977, iako je kapacitet ove dvorane svega 5,272 mesta.

Zanimljivo je, međutim, da je ABBA zauzela prvo mesto na američkoj top listi albuma tek 2008, kada je njihova kompilacija Gold objavljena ponovo u ovoj zemlji nakon uspeha filmskog mjuzikla Mamma Mia!, s pesmama grupe.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ddl.rs

Povezani članci

Back to top button