POLITIKA

Odbornici usvojili rebalans budžeta opštine Odžaci

Izglasan je rebalans budžeta opštine Odžaci za 2019. godinu, drugi i poslednji rebalans u ovoj godini, prema rečima Latinke Vasiljković, predsednice opštine. 

Na 27. sednici Skupštine opštine Odžaci koja je održana danas prva tačka dnevnog reda bio je predlog odluke o rebalansu budžeta opštine koji je posle kraće rasprave usvojen glasovima 18 odbornika vladajuće većine. Sednici koja je trajala sat vremena prisustvovao je 21 odbornik. 

Rebalansom je budžet opštine povećan i sada iznosi oko milijardu i 465 miliona dinara. Latinka Vasiljković je obrazlažući ovaj predlog pred odbornicima kao osnovne razloge za donošenje rebalansa navela potrebu da se izvrši korekcija prihoda od prenetih neutrošenih sredstava iz prethodne godine i iskažu namenski transferi koji su korisnicima budžeta dodeljeni od drugih nivoa vlasti na osnovu konkursa. 

Preneta neutrošena namenska i nenamenska sredstva iz prethodne godine iznose 170,7 miliona dinara, prema završnom računu budžeta za 2018. godinu. 

Predsednica opštine je, vezano za prihodnu stranu budžeta, istakla da je u prva tri kvartala ove godine zabeležena znatno bolja naplata lokalnih javnih prihoda u odnosu na isti period lane. 

– Odeljenje za finansije i javne prihode Opštinske uprave Odžaci je pokrenulo jednu opsežnu akciju naplate poreza. Zauzeli su stav nulte tolerancije prema neplaćanju poreza, s tim da ne preduzimamo nikakve radikalne mere. Ono sa čime smo počeli jeste slanje opomena dužnicima koji imaju dug za porez veći od 50.000 dinara, njima se nudi mogućnost reprograma i plaćanje duga na rate, uz otpis zatezne kamate, ukoliko nastave da redovno izmiruju tekuće obaveze – kazala je Vasiljković. 

Napomenula je da ni ovom odlukom nije predviđeno zaduživanje budžeta opštine Odžaci. 

Kada je reč o rashodima, Vasiljković je, između ostalog, navela da su uvećana sredstva za naknadu štete građanima nastale zbog ujeda pasa lutalica i kao novinu istakla da će lokalna samouprava izdvojiti sredstva za nabavku montirane opreme – klizališta za zimsku sezonu. 

Rekla je i da su uvećana sredstva koja iz budžeta dobijaju dva javna komunalna preduzeća za održavanje čistoće i zelenila, zoohigijenu, uređenje grobalja i pijačnog prostora, a najavila je i nabavku nove mehanizacije i opreme za komunalna preduzeća. Obezbeđena su i sredstva za eksproprijaciju zemljišta za proširenje groblja u Odžacima. 

Vasiljković je kao značajno istakla i to što su rebalansom opredeljena veća sredstva za uređenje seoskih naselja. 

– Vezano za radove u Železničkoj ulici koji su trenutno u toku, želim da istaknem da smo rebalansom za ozelenjavanje ovog dela ulice opredelili oko sedam miliona dinara iz namenskih sredstava, odnosno iz Fonda za zaštitu životne sredine – rekla je predsednica opštine. 

Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta usvojen je predlog odluke o Opštinskom veću opštine Odžaci, kao i predlog Kadrovskog plana u Opštinskoj upravi i Pravobranilaštvu opštine Odžaci, a odbornici su dali i saglasnost na plan rada Predškolske ustanove “Poletarac” za radnu 2019/2020. godinu.

– Predškolska ustanova “Poletarac” ove godine svoj vaspitno-obrazovni rad obavlja u 30 vaspitnih grupa u 11 objekata na teritoriji opštine. Ove godine smo upisali 604 mališana i popunili smo sav kapacitet koji imamo. Za decu koja nisu obuhvaćena celodnevnim i poludnevnim programom, PU “Poletarac” organizuje kratke i povremene programe u svim naseljenim mestima – kazala je direktorica Jelena Selak. 

Takođe, tačke dnevnog reda bili su i predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju po jednog člana školskih odbora OŠ “Marko Orešković” Bački Gračac, OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” Ratkovo i Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” Odžaci. 

Radi se predlozima koje su uputili saveti roditelja, a članovi školskih odbora su razrešeni zbog toga što je prestao osnov po kome su izabrani, odnosno deca im više ne pohađaju navedene škole i umesto njih su imenovani novi članovi školskih odbora iz redova roditelja.

ico.rs

Back to top button