VESTI

Novosađani donirali novčanu pomoć za ratne veterane sa Košara

Na današnji dan, pre 22 godine počela je jedna od najslavnijih i najtežih bitaka u srpskoj istoriji – bitka na Košarama. Tog 9. aprila na Veliki petak teritoriju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije napali su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, Vojske Albanije uz pomoć NATO snaga. Bitka je odnela 108 jugoslovenskih vojnika, dok je ranjeno 150. O tom istorijskom događaju, Novosađani su ovog popodneva mogli više da saznaju i doniraju novčanu pomoć ratnim veteranima, zahvaljujući udruženju “Junak”.

Na Veliki petak 1999. godine u ranim jutarnjim satima počeo je napad sa albanske strane, čime je počela jedna od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske. Bitka za Košare protiv nadmoćnijeg neprijatelja-terorističke OVK-a, regularne Vojske Albanije i NATO-a trajala je 67 dana. Boreći se herojski, poginulo je 108 vojnika, a najveće breme poneli su mladići koji su tada bili na redovnom odsluženju vojnog roka.

U čast nastradalih u centru Novog Sada istaknuta je zastava sa imenima poginulih vojnika, a ovo je bila prilika i da se prikupi pomoć za ratnog veterana, Veselina Denića iz Gračanice.

Iz Udruženja “Junak” najavljuju prikupljanje pomoći i za socijalno ugrožene veterane i njihove porodice iz Republike Srpske. Poštovanje prema herojima sa Košara iskazuje se na više načina, a jedan, i to upečatljiv jeste mural njima u čast nadomak Štranda.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button