EKONOMIJA

Nezaposlenima 120 evra pomoći od države, podrška i za 3.000 muzičara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će država u okviru paketa pomoći privredi i građanima pomoći i nezaposlene, tako što će dobiti dodatnih 60 evra u junu.

Vučić je gostujući na RTS rekao da će nezaposleni kao svi punoletni građani dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru, ali i još po 60 evra u junu.

“Dakle, dajemo ukupno 120 evra za nezaposlene u ovoj godini”, naglasio je Vučić.

Novčana pomoć i za oko 3.000 muzičara

Vučić je najavio da će vlada verovatno sutra ili u ponedeljak doneti odluku o novčanoj pomoći za oko 3.000 muzičara, koji nisu registrovani u APR-u i nisu u sistemu PDV-a.

Predsednik kaže da je država našla način kako da pomogne muzičarima, koji ne plaćaju porez, a kojih ima oko 3.000.

“Dobiće podršku, videćemo da li će biti dva minimalca, što nije mala podrška”, naveo je Vučić.

Podseća i da će svi punoletni građani dobiti pomoć u maju i novembru po 30 evra odnosno ukupno po 60 evra, i još po 50 evra u septembru će dobiti penzioneri koji će tako dobiti ukupno 110 evra pomoći.

“Već od 8. aprila kreće i isplata minimalca za 1,55 miliona radnika u privatnom sektoru, za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća – tri puta po pola minimalca. Zatim imamo sektorsku podršku za autobuske prevoznike, zatim hotelijere 350 evra po sobi i 150 po krevetu…”, naveo je Vučić.

Najavio je da će država verovatno morati da da bar još jedan minimalac ugostiteljima i svim drugim ugroženim sektorima.

Naglasio je da sve to država plaća i uspeva da ne poveća javni dug u odnosu na BDP.

“Ne dolazi u obzir da podižemo poreze,već ćemo taj novac naći u rastu”, poručio je Vučić.

Kaže da mu je Predrag Kon rekao da je nezadovoljan odlukom o zatvaranju od samo pet dana , a da mu je on odgovorio da poštuje njegovo mišljenje, ali da se mora naći način da se u Srbiji radi, i da se otvore i kafići i restorani.

Vučić je kazao da javni dug Srbije iznosi 58 odsto BDP, dok je u Italiji na primer 160 odsto, u Crnoj Gori 100 odsto, Francuskoj 116 odsto, Španiji 118 odsto, Grčkoj 220 odsto, a u Sloveniji i Hrvatskoj između 85 i 90 odsto.

Teško bi izdržali još jednu godinu pandemije

Vučić je izjavio da Srbija ne bi mogla da izdrži još jednu godinu pandemije, ali veruje da ćemo ekonomsku krizu preživeti lakše nego 90 odsto drugih.

“Nije utešno ali moram da kažem istinu”, istakao je Vučić, napominjući da turista nema , ali da srećom otvaramo fabrike i privlačimo investitore.

Na pitanje kako će Srbija braniti BDP i rast, rekao je da su tu strane i domaće direktne investicije kao i državne javne investicije i dodao da će ono što se daje kao pomoć građanima uticati na opšti poraz potrošnje.

“Sve to se može pokriti samo stopom rasta i ako budemo radili”, ukazao je Vučić, ali je zamerio što u budžetu ima 61,2 milijardi viška, a da ministri nisu spremili projekte da se to potroši.

Kaže da se zbog toga nervira, jer je Srbiji stopa rasta najvažnija i da će zato svaki dan ići na put i obilizati da vidi šta se radi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button