EKONOMIJA

Naim: Nastaviti ulaganje u infrastrukturu

“Fiskalna disciplina i stabilne finansije omogućile su Srbiji da dobro upravlja ekonomskom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa”, kaže za RTV regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim. Sada je, kako ističe, neophodno nastaviti investiranje u infrastrukturu jer je to važan pokazatelj konkurentnosti srpske ekonomije.

Kada je kriza počela Vlade i poslovni svet nisu imali predstavu o tome u kom pravcu idemo i svi su hteli da znaju koliko će biti velike i dugoročne posledice.

ari, naim

On smatra da su restriktivne mere očuvale zdravstveni sistem, a da je pravovremena državna pomoć pomogla da se sačuvaju biznisi i radna mesta.

„Nisu sve zemlje imale kapaciteta da to urade, jer nisu imale prostora u budžetu za tako nešto. U svakom slučaju, Srbija je tu dobro postupila, sa striktnim ograničenjima na početku, a potom i sa državnom pomoći, koja je posledica privrednog rasta pre početka krize. Fiskalna disciplina i stabilne finansije su Srbiji omogućile da dobro upravlja ovom krizom“, ističe Naim.

Na pitanje da li su „ispražnjene“ državne kase, zbog velikih zdravstvenih troškova usled pandemije, znak da je došlo vreme za javno-privatna partnerstva, Naim navodi da ušteda novca nije glavni razlog za pokretanje projekata javno-privatnog partnerstva.

“Glavni razlog, po mom mišljenju, jeste to što se na taj način dobija najbolja tehnologija ali stiče veliko iskustvo u razvoju komplikovanih procesa, na primer u upravljanju otpadom, preradi otpadnih voda, razvoju obnovljivih izvora energije, aerodromskom menadžmentu i tako dalje. Umesto da ulažete državni novac direktno, razvijanjem projekata javno-privatno partnerstvo vi privlačite najbolje svetske igrače koji ne samo da investiraju novac već vam i garantuju kvalitet posla u narednih nekoliko decenija“, poručuje.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) investira znatna sredstva u izgradnju infrastrukture u Srbiji, naročito u putnom, železničkom i avio saobraćaju. To samo po sebi, prema njegovim rečima, predstavlja ključ konkurentnosti u kojoj Srbija ima veliku ekonomsku šansu.

Intervju sa regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije Arijem Naimom, ali i druge teme iz sveta privrede pogledajte u emisiji „Biznis monitor“, sutra u 16:30 na Prvom programu RTV.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button