ODŽACI

Nacionalni savet Slovaka obradovao poklonima učenike petog razreda osnovne škole u Laliću

Pravo na obrazovanje na njihovom jeziku država Srbija garantuje pripadnicima slovačke nacionalne manjine, a Nacionalni savet Slovaka pomaže decu koja se školuju na maternjem jeziku i tako čuvaju svoju tradiciju i kulturu, izjavila je predsednica Saveta Libuška Lakatoš tokom posete osnovnoj školi u Laliću u kojoj se nastava odvija dvojezično, na srpskom i slovačkom jeziku.

– Mi se obrazujemo na maternjem jeziku, informišemo na maternjem jeziku i imamo mogućnost da čuvamo tradiciju i kulturu. Naravno, da to zavisi od nas samih, ali isto tako treba da smo zahvalni i našem bratskom narodu, većinskom stanovništvu koje poštuje te naše potrebe i podržava nas u tome da se obrazujemo na našem maternjem jeziku i da čuvamo svoju kulturu i tradiciju. Na kraju krajeva to je i lepota življenja u Vojvodini i u našoj Srbiji – kazala je Lakatoš.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine pomaže decu koja se školuju na maternjem jeziku i nastavnike koji rade u školama u kojima se obrazuje na slovačkom jeziku. Nacionalni savet je tako i ove godine izdvojio sredstva zajedno sa Kancelarijom za Slovake u dijaspori kako bi obradovao učenike petog razreda u školama koje vrše obrazovni proces na slovačkom jeziku.

– Poklonićemo svim petacima skromne poklone kako bi ih motivisali i pokazali da Nacionalni savet misli na njih. U koordinaciji sa Maticom slovačkom u Srbiji koja je podelila prigodne poklone, torbe i školski pribor za prvačiće, Nacionalni savet je to uradio za učenike petog razreda – istakla je Libuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Školskom priboru i drugim poklonima koje su dobili od Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine obradovali su se i učenici petog razreda u OŠ “Nestor Žučni” u Laliću. U toj školi slovačka deca nastavu slušaju na maternjem jeziku, dok ostali učenici imaju mogućnost da pohađaju časove slovačkog jezika sa elementima nacionalne kulture.

– Saradnja sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine je jako značajna u formiranju malih odeljenja u malim sredinama, u obrazovanju na maternjem jeziku i značajna je pomoć koju dobijamo u vidu podele udžbenika i školskog pribora. Nacionalni savet takođe organizuje škole u prirodi i uključuje i našu školu i to je lep način da se naši učenici upoznaju sa krajem svojih predaka – kaže Ankica Benka, direktorica OŠ “Nestor Žučni” Lalić i napominje da se i ovom akcijom nastavlja uspešna saradnja škole sa Nacionalnim savetom Slovaka.

U delegaciji Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine koja je danas posetila osnovnu školu u Laliću i uručila poklone učenicima petog razreda bili su i koordinatorka za obrazovanje Svetlana Zolnjan i član Saveta Juraj Suđi.

Nacionalni savet je obezbedio poklone za ukupno 302 učenika petog razreda u 17 osnovnih škola u kojima se nastava odvija na slovačkom jeziku.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button