VESTI

Ministarstvo kulture o Svetskom danu medija: Novinari da budu nezavisni

Ministarstvo kulture i informisanja svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo je Svetski dan slobode medija, napominjući da je od esencijalnog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade budu nezavisni, da izveštavaju odgovorno i profesionalno poštujući etičke standarde i principe novinarstva.

OA_show(4);

Ministarstvo ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

“Svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija koja je jedan od nosećih stubova demokratije. U današnje vreme svedoci smo izloženosti građana velikom broju kako informacija tako i dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države pa i naša.

U proteklom periodu Republika Srbija je donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je bezrezervno posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

Da bi mogli da nastavimo zajednički rad na unapređenju medijske scene i bezbednosti i zaštiti novinara, a sve u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja, Ministarstvo kulture i informisanja pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni.

Potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković je na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020-2025, formirane su Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite.

Takođe pristupilo se sistemskom uvođenju medijske pismenosti u pred univerzitetsko obrazovanje i u cilju toga izrađen je priručnik za medijsku pismenost za vaspitače, nastavnike i stručne saradnike”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje još jednom da svi akteri u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost.

Poverenik: Svi organi vlasti da poštuju slobodu medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, pozvao je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Poverenik je istakao da organi vlasti moraju da transparentno i blagovremeno objavljuju informacije kojima raspolažu.

milan, marinovic

Naveo je da je pandemija kovida-19 pokazala koliko je važna uloga slobodnog novinarstva kroz potrebu da se građanima pruže proverene, pravovremene i pouzdane informacije.

”Novinari su svoj zadatak u ovim teškim uslovima uspešno uradili. Sloboda medija predstavlja temelj demokratskog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva”, naveo je Marinović u saopštenju.

Izrazio je zahvalnost medijima zbog poštovanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica koja su pozitivna na koronavirus objavljujući , kako je naveo, samo neophodne podatke u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button