ODŽACI

Ministar Momirović najavio ulaganje 60 miliona evra u Luku Bogojevo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će država u proširenje kapaciteta Luke Bogojevo zajedno sa koncesionarom investirati 60 miliona evra.

ministar-momirovic-1Momirović je naveo da je to deo od ukupno 500 miliona evra koliko će ove i naredne godine biti uloženo u razvoj vodnog saobraćaja.

– Kao što vidite ova luka je sada pre svega okrenuta poljoprivrednom biznisu i naravno to će ostati u budućnosti, ali kada izvršimo ovu investiciju i dodamo naftni deo i deo za rasuti teret, Luka Bogojevo će biti kompletna i dominantna na ovom delu Dunava i jedna od najvećih luka u našoj zemlji – rekao je ministar.

Istakao je da je podjednako važno da se uz izgradnju puteva, modernizaciju železnice i razvoj vazdušnih luka, ulaže i u vodni saobraćaj. Momirović je naglasio da se investicije od 500 miliona evra odnose na luke u Beogradu, Novom Sadu, Bogojevu, Sremskoj Mitrovici i Prahovu, od čega će 380 miliona evra investirati Republika Srbija, a 120 miliona koncesionari.

Ministar je precizirao da će u Luku “Dunav” u Bogojevu od ukupno 60 miliona evra država uložiti 40 miliona, a preostalih 20 miliona koncesionar. Dodatni kapaciteti luke doprineće povećanju obima pretovara, većoj konkurentnosti i otvaranju novih radnih mesta, od čega će, kako je rekao, najviše koristi imati stanovnici opštine Odžaci i okolnih opština.

– Očekujem da će se ovde direktno zaposliti još 120 ljudi i to su izuzetno kvalitetna radna mesta. Ovo će generisati mnogo veću trgovinu, mnogo veći pretovar, tako da će opština Odžaci za dve godine kada budemo završili ovaj deo posla biti opština sa potpuno drugačijom perspektivom, sa mnogo više zaposlenih i ja sam uveren da će i prosečna plata značajno porasti – izjavio je Momirović nakon obilaska Luke Bogojevo i razgovora sa Duškom Radulovićem, direktorom kompanije “Hibrid” koja je većinski vlasnik luke.

ministar-momirovic-2Predviđeno je proširenje površine luke za dodatnih 30 hektara i izgradnja zaklonjenog pristaništa. Proširenjem silosnih kapaciteta i izgradnjom kontejnerskog terminala, Luka Bogojevo će biti prva rečna luka u Srbiji koja će ponuditi direktno punjenje kontejnera žitom i time povećati vrednost srpskog žita i kukuruza u izvozu. Takođe, kroz pomenutu investiciju luka će dobiti naftni terminal i terminal za šljunak i pesak, kao i železničku povezanost.

Plan je da po okončanju radova kapacitet pretovara poraste na 750.000 tona godišnje, a srednjoročno i na milion tona, što je dvostruko više nego lane kada je pretovareno 536.000 tona tereta.

Pre obilaska Luke Bogojevo ministar Tomislav Momirović je zajedno sa direktorom JP “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom posetio opštinu Odžaci gde je razgovarao sa predsednikom opštine Goranom Nikolićem o ulaganju u putnu i vodnu infrastrukturu.

Na sastanku je bilo reči o proširenju kapaciteta Luke “Dunav” Bogojevo, unapređenju saobraćajne infrastrukture u opštini Odžaci i rekonstrukciji pružnih prelaza.

Ministar je obišao i granični prelaz Bogojevo i uverio se u potrebu proširenja saobraćajnice na tom graničnom prelazu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button