VESTI

Merkjurijev asistent: Iskren prijatelj i genije za muziku

Britanac Piter Friston, lični asistent najboljeg rok vokala svih vremena Fredija Merkjurija, održaće predavanje 28. marta na sceni Kombank dvorane kao uvodni program za koncert “Queen Real tribute benda”, a u ekskluzivnom razgovoru za Tanjug kaže da je Merkjuri bio genije za stvaranje muzike, strastveni pevač i jednostavan iskren prijatelj.

Kako kaže, najviše mu nedostaje Merkjurijev smeh. “Prva slika koju vidim kada pomislim na Fredija je njegov smeh. Posebno kako zabacuje glavu i kako se iskreno smeje. Fredi je voleo da se stalno smeje sa prijateljima i bilo je mnogo uživanja u tim momentima“, evocirao je uspomene Friston.

Istovremeno je Merkjuriju bio asistent, batler, kuvar, sekretar, čistač, kelner, ali i telohranitelj.

Pred kraj Merkjurijevog života Friston je brinuo o njegovom zdravlju.

U uvodu koncerta 28. marta Friston će imati jednočasovni nastup u Kombank dvorani pred publikom kada će pričati o manje poznatim detaljima iz Merkjurijevog života.

Takođe, publici u Beogradu biće predstavljene manje poznate fotografije iz Merkjurijeve privatne kolekcije.

“Moja uloga u tom uvodnom delu večeri će biti da na neki način zaokružim priču i ličnost kakav je bio Fredi Merkjuri – kroz prizmu njegove bogate karijere ili kroz ličnost koja je stvorila magiju. Biće vremena nakon moje prezentacije da svako iz publike može da pita šta god poželi i odgovoriću im najistinitije što mogu”, obećava Friston.

Friston je putovao sa Merkjurijem po celom svetu, gde god je “Queen” imao zakazane turneje, bili su zaista nerazdvojni, a on je pazio na slavnog pevača.

On je proveo punih 12 godina u Merkjurijevoj kući Garden Lodge u Londonu, a kasnije u pevačevim rezidencijama Njujorku ili Pragu.

Za njega je bilo veliko iznenađenje kada je otkrio da Merkjuri ume da uđe u svakodnevnu rutinu.

Takođe je pohvalio srpski bend “Queen Real tribute”, koji je, kako kaže, slušao više puta.

“Znam koliko zaista uživaju da izvode hitove Queen-a. Važno je i da publika uživa na tim koncertima, kao i ljudi koji su bili životno vezani za Fredijev bend, poput mene”. Osim na odlazak Merkjurija, Friston se osvrće na mnoge britanske i američke muzičare koji su nas napustili kao što su Džordž Majkl, Dejvid Bouvi, Majkl Džekson, Leonard Koen, Džo Koker…

Piter Friston je bio i ključna figura za nastanak čuvenog filma “Boemska rapsodija” (2018) o grupi “Queen” u čijem fokusu je Fredi Merkjuri.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button