ZDRAVLJE

Magične borovnice – evo zašto je veoma korisno da ih redovno konzumirate

Borovnice su slatke, zdrave, hranljive i veoma popularne. Često označene kao „superhrana”, one su niske u kalorijama i neverovatno dobre za vas.

Foto: Shutterstock

Rastu u obliku grma, a poreklom su iz Severne Amerike, gde se i dan danas ove bobice najviše uzgajaju. Sveži i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne, a kiselkasto-slatkog su ukusa.

Plodovi nisu jedini deo borovnica koji doprinose boljem zdravlju. Naime, i listovi borovnice imaju brojna lekovita svojstva priznata u narodnoj medicini. Tako se, od listova priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput dijareje, upala usne šupljine i ždrela, i šećerne bolesti.

Takođe, čaj može ubrzati rast kose, ako se redovno utrlja u teme. Kao što vidite, borovnice su prava superhrana. Koje sve dobrobiti po zdravlje kriju ove tamne bobice, čitajte u nastavku.

Sadrže malo kalorija, ali su visoke u nutritijentima

Borovnice su među najhranljivijim vrstama bobičastog voća. Dokazano je da 148 grama borovnica sadrži 4 grama vlakana i visoke procente vitamina C, vitamina K i mangana. Jedna porcija ove voćke sadrži samo 84 kalorije, te 15 grama ugljenih hidrata.

Borovnice sadrže oko 85% vode što ih svrstava među voćke pogodne za hidriranje organizma.

Borovnice su kraljice antioksidansa

Antioksidansi su izuzetno važni, imajući u vidu da oni štite naš organizam od oštećenja koja čine slobodni radikali, nestabilne molekule koje mogu oštetiti ćelijske strukture i utiču na starenje i bolesti poput raka.

Veruje se da borovnice sadrže najveći antioksidativni kapacitet od sveg najčešće konzumiranog voća i povrća. Glavna jedinjenja antioksidansa u borovnici pripadaju velikoj porodici polifenola i zovu se flavonoidi. Jedna od grupa flavonoida, antocijani, odgovorna je za mnogo korisnih efekata na naše zdravlje.

Smanjuju oštećenja DNK, što može pomoći u zaštiti od starenja i raka

Oksidativna oštećenja DNA su deo svakodnevnog života. Ova oštećenja su jedan od razloga zašto starimo, a takođe igraju važnu ulogu u razvoju bolesti poput raka. Borovnice su jaki antioksidansi te mogu pomoći kod neutralizovanja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja DNK.

U jednom istraživanju koje je trajalo 4 sedmice, 168 učesnika je pilo 1 litar mešavine borovnice i soka od jabuke, svaki dan. Na kraju istraživanja, oksidativna oštećenja DNK, zbog slobodnih radikala, su smanjena za 20%.

Borovnice se preporučuju ljudima koji pate od artritisa

Ove su bobice bogate polifenolom koji potiče jačanje kostiju zbog čega se preporučuju ljudima koji pate od artritisa. Studije su potvrdile da borovnice sprečavaju gubitak koštane mase nakon menopauze.

Foto: Shutterstock

Štite holesterol u krvi od oštećenja

Ključna stavka u razvoju bolesti srca jeste oksidacija LDL lipoproteina tj. lošeg holesterola. Srećom, antioksidansi u borovnicama su jako povezani sa smanjenjem nivoa oksidacije LDL. Porcija od 50 grama dnevno borovnica snižava LDL oksidaciju za 27% kod gojaznih ljudi.

Borovnice čuvaju zdravlje srca

Zbog svog sastava, ovo bobičasto voće smanjuje rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim tim i od bolesti srca. Masne naslage na trbuhu povećavaju opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa pa je ishrana bogata borovnicama korisna u sprečavanju tih oboljenja.

Studije su pokazale da redovno konzumiranje borovnica smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod ženske populacije.

Borovnice mogu smanjiti krvni pritisak

U jednoj studiji, gojazne osobe sa visokim rizikom za bolesti srca navele su smanjenje 4-6% krvnog pritiska, nakon konzumiranja 50 grama borovnica dnevno tokom osam sedmica. U istraživanjima, pacijentima sa povišenim pritiskom borovnice su značajno smanjile sistolički i dijastolički pritisak.

Druge studije su pokazale slične efekte, posebno kod žena u postmenopauzi.

Mogu pomoći u održavanju funkcije mozga i poboljšavaju pamćenje

Možda najbitnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, jer ima negativne efekte na moždane funkcije. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koji je neophodan za inteligenciju.

Ljudske studije su pokazale obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, 9 starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svaki dan konzumiralo je sok od borovnice. Nakon 12 sedmica, oni su vidjeli poboljšanja u nekoliko markera funkcija mozga.

Borovnice jačaju imunitet

Kao što smo već rekli, borovnice obiluju antioksidansima koji jačaju imunološki sistem, tako da neutralizuju delovanje slobodnih radikala. Na taj način, smanjuje se negativno dejstvo toksina koji ulaze u organizam.

Borovnice su pogodne za dijabetičare

Borovnice su umerene u šećeru u odnosu na drugo voće. Jedna šolja sadrži 15 grama, što je jednako maloj jabuci ili velikoj narandži.

Međutim, bioaktivni spojevi u borovnici čini se nadmašuju negativni uticaj šećera kada je u pitanju kontrola šećera u krvi. Takođe, bogate su vitaminom C zbog čega pomažu u regulaciji šećera u krvi.

U studiji u kojoj su učestvovale 32 osobe sa insulinskom rezistencijom, smuti od borovnica izazvao je velika poboljšanja na insulinsku osetljivost. Ovaj anti-dijabetičarski efekat su pokazali i sok i ekstrakt borovnice.

Poboljšana insulinska osetljivost smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, koji su trenutno jedni od najvećih svetskih zdravstvenih problema.

Foto: Shutterstock

Supstance u borovnicama mogu pomoći u borbi protiv infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta su čest problem kod žena. Poznato je da sok od brusnice može pomoći u sprečavanju ove vrste infekcija. Borovnice sadrže mnogo istih aktivnih supstanci kao sok od brusnice. Ove supstance se nazivaju anti-lepila i sprečavaju bakterije poput E. coli od vezivanja za zid bešike.

Borovnice kao probiotik

Borovnice sadrže vlakna koja podstiču brži rad creva. Popijte pola šolje soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste podstakli probavu hrane koju ćete posle unositi. Takođe, borovnice su odlične za konzumiranje ukoliko vas muči dijareja.

Ešerihija koli je čest uzročnik dijareje, a antocijan će uspešno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito učinkovite kada je uzrok dijareje trovanje nekom hranom.

Borovnice štite mrežnjaču i poboljšavaju noćni vid

Antocijanini u borovnicama štite mrežnjaču oka od oksidativnog stresa i negativnog uticaja sunčevog zračenja. Takođe, antocijan poboljšava noćni vid i povećava prokrvavljenost očiju. Ishrana bogata ovim voćem pomaže bržem prilagođavanju na tamu.

Studije potvrđuju ulogu antocijanina u lečenju slabog vida i smanjenog vidnog polja. Antocijanini takođe deluju na kapilare u mrežnjači tako što im pojačavaju funkciju, a ujedno sprečavaju degeneraciju žute pege.

Sušene bobice su jednako dobre kao i one sveže.

Mogu pomoći smanjenju oštećenja mišića nakon napornih vežbi

Naporne vežbe mogu dovesti do bola u mišićima i umora. Borovnice mogu smanjiti štetu koja se javlja na molekularnom nivou, čime se smanjuje trenutna bol. U maloj studiji od 10 atletičarki, borovnice su omogućile ubrzan oporavak mišića nakon napornih vežbi za noge.

Čuvaju lepotu kože i usporavaju starenje

Borovnice su bogate polifenolom i antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, te podstiču proizvodnju kolagena. Kolagen je sistem podrške koji učestvuje u održavanju kože.

On se oslanja na vitamin C kao esencijalni nutrijent i učestvuje u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu, zagađenju i dimu.

Vitamin C pomaže i sposobnost kolagena da smanji bore i poboljša ukupnu teksturu kože. One će smanjiti crvenilo kože i doprineti otklanjanju akni i ostalih nepravilnosti. Takođe, smanjuju upalne procese. U 100 grama borovnica nalazimo 16% dnevnih potreba za vitaminom C pa ih se smatra dobrim izvorom ovog vitamina.

Osim toga, zbog antioksidanata i polifenola, koji pomažu u smanjivanju upale i oštećenih ćelija u našem telu borovnice su izuzetno dobre za prevenciju nastanka celulita.

Preporučuju se kad su sveže 


Borovnice su najbolje kad su sveže. Preporuka je da ih konzumirate u tom stanju, u količini koliko se može pojesti bez prejedanja. Zato vam preporučujemo borovnice iz Beobašte, ubrane sa plantaža na Kosmaju, koje se zatim isporučuju Beograđanima na kućnu adresu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ddl.rs

Povezani članci

Back to top button