VESTI

Krivokapić u Beogradu odao počast Irineju; Saučešća Lukašenka, Micotakisa, Poglavara APC…

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Lukašenko je u pismu saučešća istakao da je preminuo vrlo mudar i plemenit čovek, koji se u potpunosti posvetio nesebičnom služenju Bogu, otadžbini i svom narodu.

Naveo je da je, dok je Irinej bio na čelu Srpske pravoslavne crkve, Srbija postigla značajne rezultate u jačanju suvereniteta i nezavisnosti, građanskog mira i stabilnosti, očuvanju duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

“U svemu tome vidim veliku ličnu ulogu patrijarha Irineja “, naveo je Lukašenko.

Istakao je da je pravoslavna vera jedan od temelja bliskosti naroda dve zemlje.

“Veoma sam zahvalan njegovoj svetosti na naporima koje je učinio da proširi i razvije prijateljstvo i saradnju Belorusije i Srbije. Sećanje na patrijarha Irinu zauvek će ostati u našim srcima”, naglasio je beloruski predsednkik.

Micotakis: Preminuli patrijarh se istakao verom i borbenošću, moralom

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis uputio je danas u lično ime i u ime vlade saučešće narodu Srbije povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

micotakis

Micotakis je u pismu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu istakao da se preminuli patrijarh istakao verom i borbenošću, moralom, visokim religijskim obrazovanjem i pravom pravoslavnom duhovnošću, zaslužno stekavši slavno mesto u modernoj crkvenoj istoriji.

“Sa velikom tugom sam primio vest o smrti njegove svetosti Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradskog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Dozvolite mi da Vama i bratskom narodu Srbije uputim najiskrenije saučešće u lično ime i u ime grčke Vlade”, napisao je Micotakis.

Poglavara APC:Irinej doprineo jačanju jedinstva pravoslavlja

Poglavar Albanske pravoslavne crkve (APC), arhiepiskop tiranski Anastasije, uputio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

“Sa velikim bolom smo primili vest o smrti veoma dragog brata i saradnika, patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji se istakao čvrstim, blagim i miloljubivim karakterom, pravim osećanjima i dubokom pravoslavnom duhovnošću”, navodi se u poruci koju je, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Anastasije uputio iz bolnice u Atini u kojoj se zajedno sa poglavarom grčke pravoslavne crkve Jeronimom leči od korona virusa.

Anastasije je istakao da je patrijarh Irinej vodio narod koji je voleo samožrtvovanjem i razboritošću, doprinoseći jačanju jedinstva pravoslavlja.

Izrazio je uverenje da će “svetla figura patrijarha Irineja sigurno inspirisati one koji slave Gospoda širom sveta i one koji traže primere pravog hrišćanskog morala”.

“Neka Bog položi njegovu plemenitu dušu među pravednike.

ISP: Irinej bio odan principima pravde, istine i solidarnosti

Interparlamentarna skupština pravoslavlja (ISP), sa sedištem u Atini, uputila je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poruku saučešća povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

“Patrijarh Irinej je uživao poštovanje svih nas u ovoj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji koja okuplja poslanike iz 27 država sveta. Sarađivali smo na mnogim poljima otkrivanja istine Crkve Hristove i lično smo upoznali njegovu odanost principima pravde, istine i solidarnosti:, navodi se u saučešću

Blaženopočivši patrijarh je, ističe se, tokom pastirske službe izražavao duboka pravoslavna osećanja srpskog naroda, kao i nadu u bolje sutra. “Borio se do poslednjeg dana, ne štedeći trud za očuvanje jedinstva jedne i nerazdeljive Crkve Hristove, kao i za rešavanje problema savremenog sveta”.

Njegovo samoodricanje, navodi ISP, nije bilo umanjeno nimalo ni tokom teškog perioda pandemije kroz koju prolazimo, a na “Božjem Sudu pratiće ga ljubav svih pravoslavnih hrišćana”.

Poruku je Srpskoj pravoslavnoj crkvi predao Aleksandar Čotrić, šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja.

Patrijarh Irinej je u februaru prošle godine Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja uručio orden Svetog cara Konstantina za iskazanu podršku u očuvanju verskog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, naveo je u saopštenju generalni sekretar ISP dr Maksimos Harakopulos,poslanik grčkog parlamenta.

Cipras izrazio saučešće Vučiću povodom smrti patrijarha

Lider grčke opozicije i predsednik Sirize Aleksis Cipras, u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izrazio je danas saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Irineja

“Sa tugom sam primio vest o upokojenju blaženopočivšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Irineja, značajne ličnosti za srpski narod i pravoslavlje”, napisao je Cipras.

On je naveo da je patrijarh, sa kojim je imao priliku da se upozna tokom poseta Srbiji, “značajno je doprineo jačanju istorijskih grčko-srpskih odnosa, prijateljstva i saradnje, kao i snažnih duhovnih veza između naših naroda”.

On je naveo da je patrijarh, sa kojim je imao priliku da se upozna tokom poseta Srbiji, “značajno je doprineo jačanju istorijskih grčko-srpskih odnosa, prijateljstva i saradnje, kao i snažnih duhovnih veza između naših naroda”.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button