Konferencija “Intelektualna svojina i internet 2020” uživo na internetu

Konferencija Intelektualna svojina i internet 2020 biće održana 4. septembra u 10 časova.

Konferenciju po peti put zajednički organizuju Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

Usled pandemije korona virusa konferencija će biti održana putem platforme Zoom, a zainteresovani će moći da je prate uživo putem sledećeg linka.

Konferenciju će otvoriti prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zoran Perović, predsednik Upravnog odbora Fondacije RNIDS i prof. dr Dušan V. Popović, predsednik Organizacionog odbora konferencije.

Posetioci konferencije imaće priliku da slušaju predavanje sudije Opšteg suda Evropske unije, jer će uvodno izlaganje održati Dr Kristina Kovalik-Banjčik (Krystyna Kowalik-Bańczyk), sudija Opšteg suda EU sa sedištem u Luksemburgu.

Ona će govoriti na temu prakse institucije u kojoj radi u vezi sa povredom žiga na internetu.

Dr Kovalik-Banjčik obavlja navedenu dužnost od 2016. godine.

Pre nego što je izabrana za sudiju, radila je kao istraživač i profesor na Tehnološkom univerzitetu u Gdanjsku i u Institutu za pravne studije Poljske akademije nauka.

Obrazovala se u Gdanjsku, Tuluzu i Brižu.

Autorka je brojnih naučnih radova iz prava Evropske unije, a specijalizovana je za pravo konkurencije i pravo intelektualne svojine.

Jedan od tematskih fokusa konferencije je odnos autorskog prava i savremenih, internetom omogućenih tehnologija, a izlagaće redovni profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Slobodan M. Marković i prof. dr Dušan V. Popović, kao i vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Sanja Radovanović.

Deo konferencije posvećen je pravu i domenima, pa će biti reči o pravnom okviru koji se primenjuje na nove generičke domene (new gTLDs), o aspektima međunarodnog privatnog prava koji se tiču rešavanja sporova povodom naziva domena i blokiranju sadržaja na internetu iz ugla registra domena. Govoriće dr Aleksandar Krikiner, advokat, partner advokatske firme Leksing i profesor na Univerzitetu u Namiru, dr Marko Jovanović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dejan Đukić, v.d. direktora RNIDS-a.

Tokom konferencije biće predstavljen zbornik „Intelektualna svojina i internet (2020)“ čiji je izdavač Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, a finansijsku podršku izdanju već pet godina unazad pruža RNIDS.

Zbornik sadrži radove vodećih srpskih istraživača u oblasti prava intelektualne svojine i prava interneta, a autori će tokom trajanja programa predstaviti najznačajnije nalaze svojih radova.

U ovom, petom po redu zborniku autori priloga analiziraju iscrpljenje autorskog prava na digitalnim primercima dela, određene prepreke za masovnije korišćenje Creative Commons licenci u srpskom pravu, novu Direktivu EU o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu, pravo na zaborav i druge teme.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: danas.rs

loading...

Možda te interesuje

Android najviše zastupljen na telefonima u BiH, a najmanje u Sloveniji

Dva najpopularnija operativna sistema za mobilne uređaje – Googleov Android i Appleov iOS u svetu …