VESTI

Kikinda: Epidemijska situacija se ozbiljno usložnjava

Epidemijska situacija se ozbiljno usložnjava, a brojevi pozitivnih na kovid 19 svakodnevno rastu. Prema poslednjim informacijama iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje, u gradu na severu Banata trenutno je preko 500 aktivnih slučajeva korone. S druge strane, proces imunizacije stagnira. Kako u takvoj situaciji Kikinđani ocenjuju ideju o eventualnom uvođenju kovid propusnica.

U poslednjih 10-tak dana, u Kikindi je gotovo udvostručen broj aktivnih slučajeva, pa je trenutno preko 530 u Kikindi i oko 700 aktivnih slučajeva na teritoriji Okruga. Proces imunizacije gotovo da stagnira, a mere koje su do sada bile na snazi po svemu sudeći nisu imale pravi efekat. I dok Krizni štab ne saopšti konkretne nove mere, u javnosti se razmatra i ideja o eventualnom uvođenju kovid propusnica. Podeljena su mišljenja građanki i građana Kikinde o toj mogućnosti.

Kovid propusnice odnosile bi se i na ugostiteljske objekte. Između opcije zatvaranja objekta i rada uz eventualne kovid propusnice, svi bi se odlučili za drugu opciju. Ali, ništa nije crno – belo:

„Naš objekat prima puno mladih osoba,a znamo da većina mladih nije vakcinisana. Tako da bi takva odluka, na neki način, verovatno ugrozilo naše poslovanje. Ali, šta je tu je, naše je da se borimo kako god bude, da poštujemo mere i da verujemo da ćemo izbeći sve to”, rekao je Damir Jović, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Najvažnija mera svakako je vakcinacija, ali brojevi govore da će biti i novih, restriktivijim merama. U priči o kovid propusnicama postavlja se i ptanje legitimnosti takve mere, a jasnog stava, bar za sada , nema. Ali, pitanje ličnog izbora je i pitanje lične odgovornosti, pa bi to trebalo imati na umu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button