VESTI

Jovanović: Priština želi pažnju svojih zaštitnika zarad dobijanja ustupaka Srbije

Akcija kosovske policije sprovedena danas na severu Kosova i Metohije je poslednje oružje Prištine koje mogu da koriste ne bi li privukli pažnju svojih zaštitnika da im čine nove vanredne ustupke, a na štetu Srbije, ocenio je Vladislav Jovanović, nekadašnji diplomata.

Jovanović za Tanjug kaže da bi ti ustupci značili novi pritisak i ucenjivanje Srbije.

“Odnosi snaga to više ne dopuštaju. Srbija je ojačala u svakom pogledu, ona je vojno neutralna i tradicionalno nezavisna”, kazao je Jovanović ukazujući da je to u genima i istoriji srpskog naroda.

Kaže, da je s druge strane, Srbija produbila svoje odnose sa mnogim zemljama, ne samo zapadnim, već i istočnim.

Dodaje da Rusija i Kina kao velike zemlje ne samo da imaju razvijene odnose sa Srbijom, već imaju interes da sačuvaju svoje prisustvo na ovim prostorima.

“Ono što je do sada bilo moguće da se radi prema nama je neviđena zlonamerna agresija i držanje u obruču tih pritisaka. To više nije moguće, to vreme je prošlo, zato rukovodstvo u Prištini, koje je separatističko i odmetničko, počinje ozbiljno da se brine i imaju razloga za to”, zaključio je Jovanović.

Drecun: Kurti koristi svaki povod da destabilizuje situaciju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da današnja, potpuno neprimerena akcija Prištine na severu pokrajine, pokazuje da Aljbin Kurti koristi svaki i najbanalniji povod da izazove nasilje, demonstrira silu i destabilizuje situaciju, a opstanak Srba učini besperspektivnim.

Sve što Kurti radi, svi incidenti i napadi na Srbe, koji su, kaže, deo kontinuirane i smišljene akcije, ima za cilj da kod Srba stvori psihozu i natera ih da se isele u što većem broju.

Drecun je ocenio da je sada potrebna trezvena, odmerena reakcija kao što je postojala u slučaju tablica.

“Potrebna nam je akcija sa dovoljno snažnom porukom. Prva linija odbrane od ovakvih akcija Prištine je naš narod koji je pokazao da može veoma brzo da se organizuje i blokira upade mehanizovanih jedinica, odnosno specijalne policije, ali reakcija našeg naroda mora biti sinhronizovana i usklađena sa našim zvaničnim organima u Beogradu”, rekao je.

Naglasio je da takav odgovor čini jak bedem bilo kakvim pokušajima Prištine da izazove nasilje nad Srbima.

On je rekao da se na današnjim snimcima mogla čuti vatra iz dugih cevi i otvaranje paljbe iz teških mitraljeza.

Sve to, kako kaže, ne treba da čudi jer je prištinski zvaničnik Glauk Konjufca i pre događaja na administrativnoj liniji, rekao da imaju tajni plan koji treba da dovede do pojačanog prisustva kosovskih institucija na severu.

Ako se na to doda i ono što je rekao specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar – da su Kurtiju dali saglasnost da sprovodi mere reciprociteta, to znači da se radi se o nečemu što je planirano,zaključio je .

Drecun je naglasio da se borba protiv šverca robe ne vodi dugim cevima i specijalnim jedinicama.

Priština, kako kaže, uvek izaziva incidente i sprovodi nasilje, do mere da nam ne daju povod za bilo kakvu intervenciju.

“To kontinuirano rade, na nama je da insistiramo da međunarodni prisustvo odradi svoj deo posla”, rekao je Drecun i dodao da ga zabrinjava ocena Kfora da je to legalna policijska akcija protiv kriminala.

On je naglasio da to nije legalna akcija kada specijalna policija puca na narod kada dođu da uzmu lekova iz apoteke.

Drecun je upozorio i na odluku Prištine da za 50 odsto poveća snage specijalnih operativnih jedinica koje, kako kaže, planiraju da koriste protiv srpskog naroda.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button