VESTI

Izložba igračaka i društvenih igara "Dođi da se igramo" okupila različite generacije

Izložba igračaka i društvenih igara “Dođi da se igramo” svojevrsni je omaž industriji zabave od pedesetih do kraja osamdesetih godina XX veka. U Kragujevcu je okupila različite generacije, neke koje su se sa nostalgijom prisećale detinjstva dok su se druge mlađe generacije upoznavale sa igračkama koje su obeležile detinjstvo njihovih roditelja, baka i deka.

Fabrike igračaka poput Jugoplastike, Mehanotehnike Izola, Biserke ali izdavačke kuće koje su bile namenjene najmlađima i pravile popularne društvene igre obeležile su detinjstva generacija u drugoj polovini XX veka.

“Posebno zanimljiva je Mehanotehnika Izola koja je krajem sedamdesetih godina izvozila u preko sedamdeset zemalja i ono što je za današnje pojmove nezamislivo je to da su njihove igračke kopirali proizvođači iz Hong Konga, Nemačke, Amerike… Biserka Zagreb je recimo jedina koja je imala sklopljen ugovor sa Volt Diznijem šezdesetih godina”, saopštila je Marijana Savić, autorka izložbe ,,Dođi da se igramo’’.

“Imala sam priliku da radim radionicu sa koleginicama i upravo su klinci iz vrtića, predškolskog i školskog uzrasta najčešće dolazili. Oni dođu pre podne na radionicu, pogledaju šta ima a popodne dovode roditelje da i oni vide šta se tu nalazi, a onda roditelji pričaju o tome kako je nekada to izgledalo i čime su se oni igrali”, izjavila je Sofija Pršić, etnološkinja.

Kroz nostalgičnu izložbu ,,Dođi da se igramo’’ u Kragujevcu predstavljen je jedan svet igračaka kako najmlađim generacijama tako i starijim generacijama koje su se na ovaj način vratile u detinjstvo.

izlozba, igracaka, 1

“Lepo je da znamo da smo imali jednu jako bogatu da kažem kulturu igračaka na ovim prostorima, ljudi su počeli konačno da cene ono što su do sada bacali”, rekao je Marko Stamatović, direktor muzeja bicikli i pop kulture ,,20 cola’’.

“Imamo kući puno igračaka i ja mnogo volim da ih čuvam i sve vreme gledam da ih niko ne dira, da budu kako treba”, rekao je Ognjen Stamatović.

“Puno su mi interesantne i volim da skupljam stare igračke, vredne i te tako zanimljive stare stvari”, izjavio je Ilija Stamatović.

Nekada su igračke pored zabavnog imale i edukativni karakter, mnoge druge delatnosti poput bankarstva imale su igračke kasice, a ekspanzijom robnih kuća širom Jugoslavije nastajala su i prodajna mesta gde su se najnovije igračke porodično kupovale.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button