KULTURA

Haiku festival u Odžacima slavi jubilej

Pune tri decenije odžački Haiku festival okuplja stvaraoce ove japanske klasične poetske forme. Na ovogodišnji jubilarni konkurs svoje radove je poslalo više od 150 učesnika, a značajno je tu i tridesetak potpuno novih imena i tridesetak povratnika. 

Selektor Haiku festivala u Odžacima treći put bio je Mirko S. Marković, pisac i novinar iz Beograda. On je istakao da je verovatno najznačajniji uspeh ove kulturne manifestacije što postoji i posle 30 godina. 

– Moram istaći da pratim ovaj festival 18 godina, što se poklapa sa neka tri perioda koja smo mi prošli kao društvo i ono što je jako važno, ako se čitaju haiku stihovi koji su nastali na prvom festivalu i ono što nastaje danas oseća se ista snaga i ta neka deskriptivnost koja poziva na umetnički dijalog. Festival traje zahvaljujući pre svega posvećenosti ljudi koji se bore sa realnošću i imaju snagu da svoju misao podele sa nekim drugim, mislim da je to odraz i sredine u kojoj festival opstaje i to treba čuvati – rekao je selektor. 

Marković se u ovogodišnjoj selekciji opredelio za haiku koji daje kroki duše koji je “kratak i čist, svega sedamnaest slogova koji stanu u tri stiha, podoban da se u trenu prepozna i tanka linija koja zaiskri u pesnikovoj duši, lak je za onoga ko ga čita, a čita ga kao da je sam tu iskričavu liniju povukao, jednostavan, prirodan, sveden”.

Prva nagrada za haiku pesmu pripala je Dobrašinu Jeliću iz Beograda, druga Ljubici Stojanović iz Zemuna, dok je dobitnik treće nagrade Milenko Šarac iz Pljevalja. 

Na 30. konkurs za najlepše neobjavljene haiku pesme i cikluse pristigla su 54 haiku ciklusa od kojih je najviše bilo onih posvećenih godišnjim dobima: proleću i jeseni. Nagrađeni ciklus je poslao Borisav Trajković iz Sombora koji je prisustvovao i dodeli priznanja ovogodišnjeg Haiku festivala. 

haiku-2

Izabrani radovi učesnika konkursa su se našli u zborniku koji je objavila Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka. Pod njenim krovom se Haiku festival nalazi od 2002. godine.

– Festival u Odžacima je međunarodni, na šta smo ponosni. Ponosni smo i na to što je on u našoj Biblioteci, ali mogu da konstatujem da je on i na ponos opštini jer se radi o manifestaciji koja traje 30 godina. Ove godine smo imali 153 učesnika, radovi su pristigli iz cele naše zemlje, kao i zemalja okruženja, najviše iz Hrvatske – kaže Biljana Zlatković, direktorica Narodne biblioteke “Branko Radičević”. 

Odžaci su na prostoru bivše Jugoslavije prvi počeli da organizuju takmičenje za najlepše haiku pesme i tu tradiciju zdušno čuvaju do danas. Kroz festival je do sada prošlo oko tri hiljade pesnika. Pored učesnika iz naše zemlje, poslednjih godina najviše radova šalju autori iz Zagreba, Splita, Rijeke i Pule, zatim Banja Luke, Tuzle i Sarajeva, a značajno je učešće i haiku stvaralaca iz drugih zemalja okruženja. 

Negde je već postala tradicija da na završnoj večeri Haiku festivala na kojoj se čitaju nagrađeni radovi i promoviše zbornik, gostuje neko istaknuto glumačko ime. Ove godine to je bio poznati pozorišni i televizijski glumac Slobodan Stefanović, prvak drame i mjuzikla Pozorišta na Terazijama. 

Čovek koji je svoj izuzetni glas pozajmljivao mnogim junacima crtanih filmova, televizijskoj publici je poznat i po kulinarskoj emisiji “Mr. Kitchen” gde se pojavljuje kao autor i voditelj. 

haiku-3

Neprekidno se Haiku festival u Odžacima održava od kako je organizator Narodna biblioteka “Branko Radičević” i svake godine iza festivala ostane pisani trag, odnosno štampa se zbornik sa izabranim radovima pristiglim te godine na konkurs. 

Biblioteka kao omaž tridesetogodišnjoj tradiciji Haiku festivala planira da do kraja ove godine u saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu izda svojevrsnu enciklopediju u kojoj će biti zastupljeni svi oni haiku autori koji su nešto napisali i ostavili u Odžacima za proteklih 30 godina. 

Ovo kapitalno delo po značaju i obimu biće objavljeno uz podršku opštine Odžaci. U prikupljanju materijala za ovu knjigu pomogao je Vojislav Milenković, osnivač Haiku festivala u Odžacima.

ico.rs

Povezani članci

Back to top button