VESTI

Godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca položili su vence od lovorovog lista na Spomen – ploču koja se nalazi na Trgu slobode povodom obeležavanja 25. novembra 1918. godine, kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Tradicionalno obeležavamo 103. godišnjicu od prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji i odluku koja je doneta u Rumi dan ranije, 24. novembra, kada se Srem direktno prisajedinio matici, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ti datumi, ne samo da su obeležili 20. vek, nego su kruna nečega što je stvarano mnogo decenija i vekova ranije. Odluka doneta 25. novembra 1918. godine je promenila tok istorije u pravom smeru, zahvaljujući mudrom i ispravnom razmišljanju naših predaka, istakao je Vučević.

miloš, vučević

“Zahvalan sam Udruženju potomaka slavnih boraca koji su vojevali bitke početkom 20. veka, a tu su naši prijatelji iz Saveza vojvođanskih Mađara koji sa nama uvek obeležavaju ovaj važan datum” navodi Vučević i dodaje “Ponosni smo na našu istoriju, čuvamo je i smatramo da treba još više da radimo na kulturi sećanja”.

prisajedinjenje,tabla,trg, slobode

Žao mi je što sećanje na taj istorijski važan datum nije više prisutno u srpskom narodu, jer on nije samo regionalni praznik, već veliki događaj za celokupan srpski narod bez obzira na to gde on živi, ističe Vučević.

vučević

Pre više od jednog veka, Velika narodna skupština je donela veliku odluku, a posebno smo ponosni na to što su na toj skupštini žene imale izborno pravo, što je bio raritet tada u Evropi. Čestitam svim građanima u Republici Srbiji veliki praznik 25. novembar, posvećen tom datumu 1918. izjavio je gradonačelnik Vučević.

vučević

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad Goran Maksimović je naglasio da se tog 25. novembra 1918. godine dogodila najveća pobeda srpskog naroda i vojske.

dan, prisajedinjenja

Mi smo izuzetno ponosni na taj dan i sa velikim pijetetom ga proslavljamo. Srpski narod je u tom krvavom ratu doživeo neviđenu golgotu, a shodno tome, ovaj datum se može nazvati „vaskrsom Srbije“ – rekao je Goran Maksimović.

vučević

U 18 časova, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratiće se na Svečanoj akademiji povodom 25. novembra – Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button