VESTI

Evropa: U Nemačkoj Više od 10.000 novozaraženih, umrle 534 osobe; Korona "ušla" u gardu austrijske vojske

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je u poslednja 24 časa za 10.207 – na 2.360.606, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Od korona virusa umrle su još 534 osobe, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 66.698, prenosi Rojters.

Bugarska: 1.246 novozaraženih, stopa pozitivnih 10,79 posto

 Broj potvrđenih slučajeva KOVID-19 u Bugarskoj dostigao je ukupno 233.342, pošto je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.246 novih slučajeva infekcije, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu coronavirus.bg.

Stopa pozitivnosti je 10,79 procenata, navodi agencija BTA.

Trenutno je aktivno 24.710 slučajeva korona virusa, na bolničkom lečenju je 3.613 osoba, a njih 296 je na intenzivnoj nezi.

Još 564 pacijenta sa KOVID-19 oporavilo se tokom poslednja 24 sata, a ukupan broj oporavljenih je 198.888.

Austrija: Ukupno 536 pozitivnih testova u školama

Po prvi put, od kada su škole počele ponovo da rade, pošto je semestarski raspust završen u svim pokrajinama, testovi su sprovedeni širom Austrije.

Od ukupno oko 1,3 miliona brzih testova, koji se u školama sprovode ponedeljkom i sredom, bilo je 536 pozitivnih, od kojih 364 đaka i 172 nastavnika.

Najviše pozitivnih testova registrovano je u Beču sa 250, a na drugom mestu je Donja Austrija sa 103.

Svi pozitivni brzi testovu proveravaju se PCR testom, a prošle nedelje potvrđeno je tri četvrtine.

Prema Ministarstvu svega jedan odsto đaka, to jest njihovih roditelja odbija testiranje, i ti đaci ne mogu da se vrate u školske klupe, već moraju da uče od kuće.

Austrijski model, kako navodi Ministarstvo, naišao je na interesovanje drugih zemalja, koji se interesuju o funkcionisanju brzih testova, koji se primenjuju u školama.

Austrijska vlada brzim testovima krenula je u popuštanje mera i pored pojave novih sojeva, koji su infektivniji od osnovne varijante korona virusa.

Brzim testom žele se otkriti asimptomatično oboleli, koji potom bivaju izolovani i time se sprečava širenje korona virusa.

Italija: Trka između virusa i vakcinacije

U jednom danu, među 294.000 testiranih, otkriveno je 12.000 pozitivnih na korona virus.

Dnevne oscilacije epidemioloških podataka nisu dramatične, ali stručnjaci upozoravaju na opasnost od širenja novih varijanti virusa. Naročitu zabrinutost izaziva engleski soj koji se brzo širi, a u nekim italijanskim regijama, kao Abruco, kod 27 odsto svih testiranih otkriven engelski soj korona virusa.

Da bi predupredili nekontrolisano širenje zaraze, vlasti insistiraju na ubrzavanju kampanje masovnog vakcinisanja.

A neke opštine to čine na neuobičajen način.

Tako su u opštini Torilja, blizu Đenove, odlučili da pošalju policiju na vrata svih osoba koje se ne odazovu pozivu na vakcinisanje.

“To nije pritisak na građane, već izraz naše brige za sve stanovnike. Želimo da se uverimo da su svi obavešteni o važnosti vakcinacije i da, ukoliko ipak ne žele da se zaštite, to i pismeno potvrde”, rekao je gradonačelnik Mauricio Beltrami.

Češka: Lekari protiv ublažavanja mera, bolnice skoro pune

 Šef češke lekarske komore Milan Kubek oštro se usprotivio vladinim planovima za ublažavanje pojedinih mera, uvedenih u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

Češki radio prenosi da je Kubek rekao da se epidemija ubrzava i da ide ka granici kapaciteta zdravstvenog sistema zemlje, prenosi Gardijan.

Ministar industrije i trgovine Karel Havliček predložio je da od ponedeljka budu otvorene prodavnice i tržni centri, ali pod strogim uslovima.

U sredu je ministar zdravlja Jan Blatni rekao da će bolnice širom zemlje za dve ili tri nedelje biti preplavljene kovid pacijentima, što će zemlju primorati da potraži pomoć u inostranstvu, a bolnice da odaberu koje pacijente će lečiti.

U sredu je ministar zdravlja Jan Blatni rekao da će bolnice širom zemlje za dve ili tri nedelje biti preplavljene kovid pacijentima, što će zemlju primorati da potraži pomoć u inostranstvu, a bolnice da odaberu koje pacijente će lečiti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button