VESTI

Evropa: Protesti u Bukureštu, u Francuskoj produžen rok između dve vakcinacije

U centru Bukurešta održan je protest protiv restriktivnih mera uvedenih radi suzbijanja širenja korona virusa. Nadležni u Francuskoj odlučili su da se od 14. aprila, rok između primanja prve i druge doze vakcine protiv korone, produži sa četiri na šest nedelja, preneo je danas izjavu francuskog ministra zdravstva Olivijea Verana pariski tabloid Žurnal di dimanš.

Uprkos rastu broja novozaraženih i preminulih od kovida 19, sinoć je oko 1.000 ljudi na Trgu pobede u glavnom gradu Rumunije izrazilo nezadovoljstvo policijskim časom i odlukom o zatvaranju radnji koji su na snazi od kraja marta, prenosi AP.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Rumuniji u subotu je premašio milion.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 12.000 pacijenata od kojih je skoro 1.500 na intenzivnoj nezi.

Francuska: Produžen rok između dve vakcinacije na 6 nedelja

Nadležni u Francuskoj odlučili su da se od 14. aprila, rok između primanja prve i druge doze vakcine protiv korone, produži sa četiri na šest nedelja, preneo je danas izjavu francuskog ministra zdravstva Olivijea Verana pariski tabloid Žurnal di dimanš.

Veran je ukazao da sada može bezbednije da se produži rok između dve vakcinacije, jer je u toku imunizacija mlađih kategorija stanovništva.

“To će nam omogućiti da vakcinišemo brže, a da ne smanjujemo (opšti) stepen zaštite”, rekao je Veran i potvrdio da će vakcine kompanije AstraZeneka biti korišćene za vakcinisanje svih građana starijih od 55 godina, a ne samo onih sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Nakon sporog početka vakcinacije, u ovom trenutku u Francuskoj je prvu dozu vakcine primilo oko 10 miliona ljudi.

Ukupni broj preminulih ove nedelje će gotovo sigurno premašiti brojku od 100.000, navodi se u izveštaju Rojtersa.

U poslednja 24 sata evidentirano je još 43.000 novoobolelih, a u ovom trenutku u teškom stanju se nalazi 5.769 kovid pacijenata.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button