VESTI

Evropa: Nove stroge mere zbog u Češkoj i Portugalu, Slovačka ušla u dvonedeljni karantin za sve

Zvanični podaci objavljeni danas pokazali su da je Nemačka postala još jedna zemlja sveta u kojoj je broj umrlih od kovida prešao 100.000 od početka pandemije.

Nemačka Agencija za kontrolu bolesti saopštila je da je zabeležila još 351 smrtan slučaj uzrokovan kovidom u prethodna 24 sata, pa je broj preminulih sada 100.119, preneo je AP.

U Evropi, Nemačka je peta zemlja koja je premašila broj preminulih od 100.000, posle Rusije, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Fon der Lajen pozvala Evropljane na vakcinaciju i buster

Predsednica Evropske Komsisije Ursula fon der Lajen ponovila je danas poziv gradnjanima EU da se vakcinišu, ali i da prime buster dozu po isteku šest meseci od primarne vakcinacije.

“Buseri nam daju čak i viši nivo zaštite od primerne vakcinacije što će sprečiti mnoge hospitalizacije i smrtne slučajeve”, kaže Lajen.

U video poruci Ursula fon der Lajen je naglasila da čak četvrtina odrasle populacije u EU nije vakcinisana i da je samim tim u većem riziku od teških simptoma kovid infekcije.

“Vakcinacija protiv Kovid-19 spasila je hiljade života širom EU. Novi talas nas je zahvatio i moramo da pojačamo vakcinaciju”, poručila je Lajen.

Iz Brisela poručuju da će do kraja ove nedelje unutar EU 27 biti isporučeno milijardu doza vakcina.

Izmenjen pravilnik o korona kažnjavanju u Austriji

Ministarstvo zdravlja Austrije utvrdilo je novi pravilnik za kažnjavanje, koje omogućava policiji na licu mesta da novčano kažnjava one koji krše korona mere.

U pravilniku su navedena kršenja za koja policija može izdati kaznu u visini od 90 evra, među kojima je i nenošenje FFP2 maske na mestima u kojima je to obavezno.

Novo u pravilniku je što je definisano šta treba da nose osobe koje su iz zdravstvenih razloga oslobođeni nošenja maski, odnosno oni moraju nositi zaštitni vizir, a ko to ne učine plaćaju 90 evra.

Isto toliko “košta” i kada neko kod sebe nema “2G” dokaz.

Policija sada ima mogućnost da ove prekršaje kažnjava na licu mesta.

Ko plati kaznu na licu mesta jeftinije prolazi, jer bi prijava mogla voditi do svote do 500 evra, a u slučaju neplaćanja i do nedelju dana zatvora.

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribeglo drastičnoj meri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agencija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da “uskoči” svuda gde postoje problemi u zdravstvu.

Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama.

Kao platu dobiće isplaćen iznos poslednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala ” penzionere ” da se dobrovoljno vrate na posao.

Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došli da pomognu, te su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je aktuelno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti.

Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosto od 33 odsto, što predstavlja problem.

EMA odobrila upotrebu Fajzer vakcine za decu od 5 od 11 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se odobri upotreba vakcine Fajzer i kod dece od 5 do 11 godina.

Vakcina je u EU ranije već odobrena za upotrebu kod odraslih i dece od 12 godina i više.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button