VESTI

EK: U EU u 2020. duplo vise ljudi umrlo od raka nego do kovida

Evropska komisija predstavila je danas Evropski plan za borbu protiv raka, koji se zasniva na novom pristupu EU prevenciji, lečenju i opravku od posledica ove bolesti.

U Briselu navode da Evropski plan za borbu protiv raka zdravstveni, naučni, politički i operativni priotet EU, za koji je izdvojeno četiri miljarde evra.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, kaže da je od karcinoma u 2020. godini u Evropu umrlo dva puta više ljudu nego od Kovid-19.

“U 2020. godini izgubili smo 1,3 miliona Evropljana od ove bolesti. I nažalost, broj slučajeva je u porastu. Zbog toga danas predstavljamo Evropski plan za borbu protiv raka. Borba onih koji se suprotstavljaju raku je naša zajednička borba u Evropi”, rekla je fon der Lajen.

Plan za borbu protiv raka strukturiran je oko četiri ključne oblasti, a to su prevencija, rano otkrivaje, dijagnostika i lečenje i poboljšaje kvaliteta života obolelih i onih koji su pobedili karcinom.

Poseban fokus biće posvećen deci, pokretanjem inicijative “Pomaganje deci oboleloj od raka” kako bi se deci obezbedilo pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, lečenju i nezi.

Najavljeno je i pokretanje Centra znanja o raku, koji će pomoći na koordinaciji naučnih i tehničkih inicijativa povezanih sa borbom protiv rakom na nivou EU.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button