EKONOMIJA

E – trgovina doživela bum (AUDIO)

Elektronska trgovina u Srbiji je prošle godine imala dvostruki rast u odnosu na godinu ranije, navode iz Ministarstva trgovine.

Prema iznetim podacima, rasli su i prihodi tradicionalne trgovine.

mobilni, telefon, mobilne, aplikacije

Iz Ministarstva najavljuju i unapređenje zaštite prava potrošača u narednom periodu, odnosno izmenu zakonskih propisa u toj oblasti.

“Uprkos pandemijskoj krizi, u prošloj godini građani Srbije više su kupovali nego 2019-te, dok je e-trgovina ostvarila pravu ekspanziju”, kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

“U protekloj godini je ostaverno čak 14 miliona transakcija putem elektronske trgovine što je duplo više nego u 2019 godini” rekao je o dodao da je to u iznosu, prema podacima NBS ,33 milijardi dinara.

On tvrdi da su kod nas potrošači u onlajn trgovini čak i bolje zakonski zaštićeni od potrošača u tradicionalnoj kupovini.

Kandić je najavio i donošenje novih zakonskih rešenja u oblasti zaštite potrošača koji će biti u skladu sa evropskim direktivama a koje će ići, u smislu veće nadležnosti tržišnih inspekcija tj. mogućnosti izdavanja više prekršajnih prijava a po prvi put će se uvesti obaveza učešća trgovca u procesu medijacije.

Takođe će biti povećan limit vrednosti robe koja će moći da se vansudski poravnava.

Aktuelni Zakon o zaštiti prava potrošača usvojen je 2014. godine. Prema podacima resornog ministarstva, pre njegovog donošenja godišnje je podnošeno oko dve hiljade prijava građana, dok je sada taj broj veći za deset puta.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pripremilo je i nacrt Zakona o uslugama, koji bi bio prvi akt ove vrste u Srbiji, jer ta oblast nije do sada bila uređena jednim celovitim pravnim aktom.

Novi propis omogućiće stvaranje jedinstvene kontaktne tačke pri Ministarstvu trgovine gde će pružaoci usluga imati potpun uvid u uslove koje treba da ispune prilikom zasnivanja uslužnih delatnosti.

A zakon će se odnositi na sve vrste usluga.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button