ODŽACI

Dva orla belorepana dobila šansu za povratak u prirodu

Brzom i zajedničkom intervencijom državnih organa – Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko–lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirde, LU “Mostonga” i Veterinarske ambulante “Šapica” iz Odžaka, 13. maja dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) spašena su od skoro sigurne smrti.

PZZP

PZZP

Tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti Damir Ivanović iz LU “Mostonga” je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod lovočuvara izazvalo sumnju da nešto nije u redu, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili republičke i pokrajinske inspekcijske organe.

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, klјučni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

PZZP

PZZP

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante “Šapica” u Odžacima, gde im je pružena prva pomoć od strane Tanje Jovanović, doktora veterinarske medicine, gde su ptice i dočekale jutro do dolaska tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divlјih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon čega će biti vraćeni u prirodu, naveli su iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button