VESTI

Druga doza vakcine na Beogradskom sajmu za strane državljane

Strani državljani koji su krajem marta primili prvu dozu vakcine u Srbiji, ovoga vikenda dolaze po drugu dozu. Tačno u 8 časova na Beogradskom sajmu počela je vakcinacija u halama 3 i 11, a završava se u 17 časova. Produženo radno vreme će biti samo tokom vikenda.Veliki su redovi, a građani koji su došli da prime vakcinu protiv kornavirusa kažu da su uglavnom iz BiH, Severne Makedonije, Ukrajine.

Dr Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu kaže za RTS da je Srbija postala centar vakcinacije u Evropi.

“Čelni ljudi u državi su povukli izuzetan diplomatski potez. Srbija je pružila ruku prijateljstva regiji, izbrisala granice i pokazala da se svi borimo protiv zajednčkog neprijatelja. Krajem marta u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranih državljana, na Sajmu tada više od 12.000. Od toga je prošlo 12 nedelja i došlo je vreme za revakcinaciju”, navodi Bekić.

Zbog toga će kaže na Sajmu biti revakcinisano 8.000 stranih državljana, a sutra 5.000.

“Paralelno sa tim teče vakcinacija prvim dozama na Sajmu, isključivo za državljane Srbije, Severne Makedonije i BiH”, navodi Bekić.

Ističe da su dostupne sve vakcine iz “sputnjika”.

“Očekujemo isporuku ‘sputnjika’ u najskorije vreme. Potrebno je bilo koja lična isprava gde postoji broj”, napominje Bekić.

Poslednjih dana se, navodi, na Sajmu najviše vakcinišu strani državljani iz BiH i Severne Makedonije, a u tržnim centrima mladi.

“U tržnim centru Ušće od 6. maja do srede je vakcinisano prvim dozama 13.600 lica, a starosna dob je u proseku 40 godina”, kaže Bekić.

Do petka je u Srbiji prvim dozama vakcinisano više od 44 odsto naših građana, a 40 posto je dobilo drugu dozu.

“Neophodno je da ubrzamo vakcinaciju da nam se korona ne bi u najtežem obliku vratila na jesen. Poseban apel mladima, nađite vreme, vakcinišite se, vi ste naša snaga i budućnost i Srbija veruje u vas”, zaključio je Bekić.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button