Dačić: Vučić veoma čvrst pregovarač, tema međusobnog priznanja je skinuta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podelio je večeras zadovoljstvo što je u Vašingtonu skinuta sa dnevnog reda tačka o međusobnom priznanju, i istakao kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić veoma čvrst pregovarač i da se pokazala velika razlika u čvrstini stavova Srbije i naše konstruktivnosti u odnosu na neki raniji period.

Pritom je, kaže, konstruktivnost ovde naša prednost, a ne slabost.

“Tema međusobnog priznanja skinuta, a da li će se , o njoj razgovarati za mesec dana ili ko zna kad – to će biti druga priča.

Ostaje da se vidi sada šta može da se stavi u dokumenta od prihvatljivih stvari – ekonomije, infrastrukture …”, kazao je Dačić u emisiji Tema dana Pink tv. i istakao da smatra veoma štetnim pothranjivanje nerealnih ambicija Albanaca.

“To je urađeno i danas u Vašingtonu. Pothranjuju se ambicije da se Srbija može ubediti da ćemo prihvatiti priznanje…”, kazao je Dačić.

I to, istakao je, uprkos tome što smo milion puta do sada rekli da je jedino rešene kompromis.

“Jedino rešenje je praveden kompromis za jedne i druge, najmanje štetan za jedne i druge, a ako to niko ne nudi onda je ovo gubljenje vremena”, kazao je Dačić

On je rekao da je Vašington današnjim sastankom, s obzirom da se da je politički proces dijaloga Beograda i Prištine odvija u Briselu, pokazao da SAD hoće da pokažu da su vlast.

“Mi moramo da budemo jasni, Merkelova I Makron objektivno čekaju ishod izbora da bi tek onda krenuli u redefinisanje odnosa EU I SAD o važnim spoljnopolitičkim pitanjima”, rekao je Dačić.

Jer, kako objašnjava, normalizacija odnosa Beograda I Prištine nije jedino pitanje koje njih interesuje.

Vučić brutalno odbio ponuđeni papir

Predsednik Srbije odbio je ponuđen dokument u Vašingtonu u okviru kojeg je i tačka 10 o međusobnom priznanju i jasno poručio da je to za Srbiju neprihvatljivo, rekao je ranije večeras Dačić.

“Tačno je da je papir sa svim ovim predlozima i tačka 10 bio na pregovaračkom stolu koju je, prema informacijama koje sam dobio na sa najvišeg nivoa delegacije u Vašingtonu to na brutalan način odbio”, rekao je Dačić.

Vučić je, istakao je, jasno rekao da je za Srbiju neprihvatljivo i da će se ponašati u skladu sa Ustavom Srbije.

Dodao je da papir sa ovim tekstom ranije nikada nije bio predočen našoj delegaciji.

Nesumnjivo je, kaže, Dačić da je ovo jedan od pokušaja SAD dođu do nekog rešenja.

Istakao je, međutim, da je trebalo dobro da saslušaju šta je Vučić pričao pre odlaska u Vašington.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Možda te interesuje

Ulica Marka Miljanova otvorena za saobraćaj

Ulica Marka Miljanova, u kojoj su završeni radovi na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom …